Предварителното уточняване на условията на търговската сделка, сключването на писмен

...
Предварителното уточняване на условията на търговската сделка, сключването на писмен
Коментари Харесай

КЗП: Защитата на потребителските права е по-сложна при услугите

Предварителното уточняване на изискванията на комерсиалната договорка, сключването на писмен контракт и съществуването на платежни документи, изключително когато става въпрос за услуги, дава по-голяма гаранция за обективен излаз от вероятно зародил сред страните спор от друг темперамент. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването " Четвърта инстанция” по Канал 3. Епизодът показва пътя на помиряването посредством средствата на медиацията на дизайнер и клиент в спор, зародил във връзка поръчка на рокля за особено събитие.

" Когато в магазин или даже онлайн си купувате някаква стока, няма кой знае какви нюанси. Избирате по механически параметри, сравнявате по разнообразни индикатори, взимате осведомено решение, плащате и получавате тази стока. При услугите това надалеч не е по този начин. Особено когато приказваме за съответен мотив, за по-специфични условия, които потребителят може да има и чака търговецът да удовлетвори”, разяснява Маргаритов. " Трябва да има прелиминарен диалог за уточняване на изискванията – метод на заплащане, отговорностите на изпълняващия услугата, хипотези при пораждане на потребителски спор. Много значимо е да се посочи какво се случва, в случай че нещо не бъде изпълнено както би трябвало – на какво обезщетение ще има право засегнатата страна. Това може да бъде на първо място потребителят, само че не е изключено да е и търговецът, в случай че да речем клиентът по някакви аргументи се откаже от договорката без отговорно държание на търговеца – да вземем за пример не пожелае да си вземе направената дреха, тъй като в това време е видял някъде по-хубава”, добави ръководителят.

Маргаритов изясни, че когато всички устни ангажименти залегнат в писмен контракт, доста по-лесно двете страни биха осъществили правата си. " Принципът е, че потребителят е в по-привилегировано състояние по отношение на търговеца от позиция на закона. Той урежда нещата по този начин, че търговецът, който по занимание се занимава с избрана активност, носи по-сериозна отговорност, когато не съумява да извърши своите отговорности, и клиентът му надлежно има право да изисква това от него. Неслучайно едно от главните потребителски права е правото на претенция – когато сте купили дефектна стока или сте получили некачествена услуга”, разяснени още той, само че не скри, че има и случаи на превратно практикуване на правата от страна на консуматори.

По закон при съществуването на контракт в началото рекламацията се насочва към търговеца и той би трябвало да предприеме съответните дейности. Възможностите са да приведе стоката или услугата в сходство с в началото конкретизираното, да се договорят отстъпки от платената цена или да се стигне до повреждане на контракта и връщане на парите. " Ако няма документи, няма да има никакви доказателства по отношение на развиването на връзките, какво се е случило и каква би могла да бъде действителната рекламация, в това число финансова. Тогава посредниците биха могли да бъдат оня инструмент, който да сближи позициите на двете страни. В такива случаи единственото, което може да помогне за развиването на проблема в естествена, цивилизована посока, е да се търси диалог”, уточни Маргаритов.

Той напомни, че към КЗП действат помирителни комисии на сходен принцип. Освен, че са безвъзмездни, оферират и удобството за продан на информация неприсъствено. " Когато всеки каже това, което мисли, даде своето виждане за решаването на казуса, експертите могат да преценяват и да подходят към помирително съглашение, което да реши случая задоволително добре и за двете страни, за разлика от съда, след чието изговаряне нормално едната остава недоволна”, сподели ръководителят.

В умозаключение Маргаритов предложи да не се гледа на този прийом с съмнение, а като на позитивна опция за цивилизован метод за решение на спор. " Това нито би увредило имиджа на един търговец, който реши да взе участие и да прояви благосклонност, нито пък би имало някакви отрицателни последствия за потребителя”, приключи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР