Предварителното изпълнение на 4 заповеди на здравния министър Кирил Ананиев,

...
Предварителното изпълнение на 4 заповеди на здравния министър Кирил Ананиев,
Коментари Харесай

Засега: Предварителното изпълнение на куп заповеди на Ананиев с извънредни мерки е незаконно

Предварителното осъществяване на 4 заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, което е одобрено със заповед №РД-01-157/26.03.2020 година на министъра, е незначително. Това показва в свое решение Върховният административен съд (ВАС), като обаче решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав.
Делото е формирано по тъжба на физическо лице, което е сложено под 14-дневна карантина при идването си в България и през това време нямаше право да се върне на работното си място в Обединеното кралство. Атакувани са елементи от заповеди на министъра на опазването на здравето с номера РД-01-130/17.03.2020 г.; РД-01-131/17.03.2020 г.; РД-01-140/19.03.2020 година и РД-01-143/20.03.2020 година, които касаят тези карантинни ограничения.
Заповедта е оскъдна, защото е издадена при липса на материална подготвеност. По своето естество тя съставлява предписание за авансово осъществяване на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на опазването на здравето липсват пълномощия да се произнася по въпроса дали ще има авансово осъществяване на общи административни актове, защото това е планувано непосредствено в закона. По проблема за общите административни актове и дали Ананиев правомерно издава заповеди от тази правна позиция бяха оповестени два материала в Actualno.com, като и в двата беше посочено точно това несъотвествие - ТУК и ТУК!
Очаквайте детайлности!
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР