Предварителните данни за първите шест месеца на 2018 г. показват

...
Предварителните данни за първите шест месеца на 2018 г. показват
Коментари Харесай

Българският износ за Канада се увеличава с 40% през тази година

Предварителните данни за първите шест месеца на 2018 година демонстрират нарастване с над 40% на българският експорт за Канада. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев с изключителния и пълномощен дипломат на Канада Кевин Хамилтън. Двамата разискаха вероятностите в икономическото съдействие сред двете страни и евентуалните изгоди от приемането на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Канада.

"Виждаме обнадеждаващи сигнали в данните от взаимната ни търговия, само че имаме вяра, че огромните резултати занапред предстоят ", сподели зам.-министър Манолев. По думите му в последните години се следи устойчива наклонност на увеличение в износа на редици артикули като: фармацевтични произведения, слънчогледови семена, оптични нишки, интегрални схеми и други Налице е също по този начин забележителен капацитет за растеж на продажбите на български виновност вследствие на доста положителното показване през последните години на провежданите в Канада профилирани състезания (3 златни и 3 сребърни медала единствено на последното издание на Selections Mondiales des Vins Canada 2017 г.).

"Оценяваме доста положително и напъните, положени от Канада за унищожаване на визовите условия за българските жители – още един инструмент, който ще насърчи контактите сред бизнесмени от двете страни ", уточни Александър Манолев. Според него измежду стоките, които имат капацитет да бележат растеж в износа ни за Канада, са изделията на хранително-вкусовата индустрия и селското стопанство, които към този момент имат избрани позиции на канадския пазар, както и увеличение на каузи на стоките с висока добавена стойност. Създаването на Канадско-българската бизнес мрежа, която сплотява българския бизнес в провинция Онтарио, също се чака да изиграе позитивна роля за развиването на комерсиалните и капиталовите връзки сред България и Канада.

Посланик Хамилтън акцентира, че България реализира все по-добри стопански индикатори и се утвърждава като привлекателна дестинация за вложения. Двамата се сплотиха към мнението, че има капацитет и за нарастване на размера на канадските вложения в България, макар географската раздалеченост сред двете страни, като се следи засилен интерес от страна на канадски вложители в областта на осведомителните и информационните технологии, и аутсорсинга на бизнес процеси у нас. Друг положителен сигнал, който бе маркиран по време на диалога е растежът в двустранния стокообмен, който надвишава 75 млн. щ.д. през първото полугодие на 2018 година, а прогнозите са тази наклонност да се резервира.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за стратегическо партньорство сред Европейския съюз и Канада. Целта на документа от една страна е да разшири политическите връзки сред Европейски Съюз и северноамериканската страна, изключително в региона на външната политика и сигурността, а от друга - да спомага за развиване на съдействието в области отвън комерсиалните и стопански връзки.

Документът е подписан на 30 октомври 2016-а и се ползва краткотрайно от 1 април предходната година. Той влезе в действие на 21 септември, само че се води задействан краткотрайно, до момента в който завърши ратификацията му от националните парламенти на страните членки на общността.

Българите към този момент няма да се нуждаят от виза, с цел да посетят със аероплан Канада и да останат там до 6 месеца за туризъм или бизнес. Конкретно бизнесмените могат да се възползват и от други облаги, предоставяни от съглашението. С него се отстраняват 98% от комерсиалните мита сред Европейски Съюз и Канада - ограничавания ще има единствено за някои селскостопански артикули, за които беше контрактувано опазване на квотния режим. Все отново Канада е един от най-големите експортьори на земеделска продукция в света. Резултатът е, че производителите на 190 предпазени търговски марки ще могат да се употребяват от протекция на канадския пазар и да се продават под личните си имена. Сред тях обаче не са розовото масло и горнооряховският суджук, а те са единствените предпазени в Европейски Съюз български марки. Преходни интервали ще бъдат въведени за либерализацията на търговията с някои чувствителни индустриални, рибни и селскостопански артикули.

Споразумението дава и на предприятията от Евросъюза - без значение от техния мащаб, нови благоприятни условия за реализиране на експорт за Канада. То ще им разреши да вършат икономии в годишен размер от 590 млн. евро - това е сумата, която се е плащала до момента под формата на мита.

Северноамериканската страна е 12-ят по величина търговски сътрудник на общността с 60 милиарда евро годишен стоков оборот и 30 мрлд. в региона на услугите. Инвестициите й в Европейски Съюз пък се пресмятат на 120 милиарда евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР