Предварителните данни на Националния статистически институт потвърждават експресните оценки за

...
Предварителните данни на Националния статистически институт потвърждават експресните оценки за
Коментари Харесай

Икономиката расте с 3,4%. Индивидуалното потребление е с най-голям принос

Предварителните данни на Националния статистически институт удостоверяват експресните оценки за напредък от 3.4% на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на 2018 година в съпоставяне със съответния интервал на миналата година и 0.8% по отношение на първото тримесечие на 2018 година.

През второто тримесечие на 2018 година брутният вътрешен артикул възлиза на 25 913 млн. лева по настоящи цени. Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 13 249 млн., като на човек от популацията се падат 1 882 евро.

На човек от популацията се падат 3 680 лева от стойностния размер на индикатора. При междинен за тримесечието валутен курс от 1.64261 лева за $ Брутният вътрешен продукт възлиза на 15 776 млн. $ и надлежно на 2 240 $ на човек от популацията. Преизчислена в евро, цената на Брутният вътрешен продукт възлиза на 13 249 млн. евро, като на човек от популацията се падат 1 882 евро.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2018 година възлиза на 22 235 млн. лева по настоящи цени.

През второто тримесечие на 2018 година делът на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система понижава нивото си с 0.8 процентни пункта по отношение на същото тримесечие на миналата година до 3.3%. Индустриалният бранш понижава каузи си в добавената стойност на стопанската система с 0.2 процентни пункта до 29.3%. Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в областта на услугите, се усилва до равнище от 67.4% при 66.4% през съответния интервал на миналата година.

За крайното ползване през второто тримесечие на 2018 година се изразходват 78.4% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите (бруто формиране в главен капитал) образуват 21.2% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е негативно.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2018 година крайното ползване нараства с 2%, а бруто образуването в главен капитал - с 0.3% по отношение на предходното тримесечие. Вносът на артикули и услуги усилва нивото си по отношение на предходното тримесечие съгласно сезонно изгладените данни с 0.9%, до момента в който износът на артикули и услуги понижава с 1.3%.

По отношение на съставените елементи на крайното потребление главен принос за записания позитивен стопански напредък имат самостоятелното ползване - с годишен растеж от 5%, бруто образуването на главен капитал - с растеж от 4.6%, и груповото ползване на държавното ръководство - с растеж от 2.3%.

Износът на артикули и услуги се усилва с 1.7%, а вносът на артикули и услуги - с 4.3% в съпоставяне със същия интервала на предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР