Предварителните данни на Националния статически институт за юли показват, че

...
Предварителните данни на Националния статически институт за юли показват, че
Коментари Харесай

Строителството и търговията продължават да растат, а промишленото производство бележи втори пореден месец на спад

Предварителните данни на Националния статически институт за юли демонстрират, че строителството в страната бележи осми следващ месец на повишаване, като на годишна основа растежът е от 4,3%, а на месечна - от 1,7%. Спрямо юли 2018 година сградното строителство е повишено с 8,3%, а темпът на напредък на инженерното строителство е по-умерен - 0,8%. Все отново инженерното строителство обръща наклонността, откакто в границите на второто тримесечие на годината бяха регистрирани спадове на годишна основа, най-значимият от които беше през юни, когато то се сви с 4,1%. В резултат на данните за юли, показателят на сградното строителство доближи до най-високата си стойност за последните четири месеца (103,3 пункта), а показателят на инженерното строителство - за последните пет месеца (80,9 пункта).
 Старо vs. ново строителство - по какъв начин да калкулираме по-лесно крайните цени на офертите?
Старо vs. ново строителство - по какъв начин да калкулираме по-лесно крайните цени на офертите?

Една лесна формула, тествана в хиляди разгласи

Търговията на дребно също регистрира повишаване както на месечна, по този начин и на годишна основа със надлежно 1 и 3,7%. Най-голям растеж на годишна основа се следи при отдалечените поръчки по канали като интернет, пощата и телефона се изстрелват с 27,9%, като по този метод не престават трайната си наклонност на напредък, която се следи през цялата 2019 година Освен тях пораства още търговията с горива (6,9%), нехранителни (4,6%) и хранителни артикули (1,3%), а намаляване на годишна основа е регистрирано при оборотите в бранша на фармацевтичните артикули (-6,7%).

За разлика от позитивната наклонност при строителството и търговията на дребно, през юли промишленото произвеждане бележи лек спад от 0,9% на годишна основа, като по този начин продължава наклонността, почнала през юни, когато показателят се сви с 3,4%. След като през юни добивната индустрия записва сериозен спад от 20% спрямо юни 2018 година, през юли точно добивът е сегментът от индустрията, който регистрира растеж от 4,4%, до момента в който производството и преносът на електрическа енергия и преработващата индустрия се свиват със надлежно 2,4 и 1,1%.
 Как физическите магазини могат да оцелеят в ерата на електронната търговия?
Как физическите магазини могат да оцелеят в ерата на електронната търговия?

Един сполучлив бизнесмен дава три съвета

В производството най-силно е понижението на производството на железни произведения (-19,2%), което, като се изключи лекото си повишаване от 2,3% през април бележи трайна наклонност на спад на годишна основа от месец март насам. На второ място по спад е производството на облекло (-6,9%), при което наклонността на намаление се резервира без смяна от началото на годината. Противоположна е наклонността при производството на транспортни средства без коли, което за юли записва напредък от 25,8%, като от февруари насам секторът е повишен с над 160% по отношение на миналата година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР