Предварителните данни на Министерството на финансите сочат, че дефицитът в

...
Предварителните данни на Министерството на финансите сочат, че дефицитът в
Коментари Харесай

2,2% ще бъде дефицитът в бюджета за 2023 г.

Предварителните данни на Министерството на финансите сочат, че дефицитът в бюджета за 2023 година ще бъде 2,2%.   „ Това е съвсем % под заложения в бюджета от 3% и три пъти под апокалиптичните 6 до 7%, с които обществото беше плашено месеци наред. Поздравления на министъра на финансите и неговия екип! “   Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков на първото държавно съвещание за 2024 година.   Постигнатият по-добър недостиг дава опция на държавното управление да отдели спомагателни 1,2 милиарда лева за общински планове към към този момент заложените в бюджета за 2024 година   „ Това са средства, които всеки един може да усети съгласно това по какъв начин ще бъдат употребявани в съответната община “, уточни още акад. Денков.

Постигнатият по-добър недостиг на КФП за 2023 година даде опция държавното управление да утвърди 1,2 милиарда лева на Министерство на регионалното развитие за разплащане планове на общините, допълват от министерството на финансите.

Това дава убеденост и предвидимост, че страната застава зад поетите задължения за вложения във всички общини в България през 2024 година, като вложенията в инфраструктура и възстановяване на средата за бизнес и живот на локално равнище се чака да допринесат за ускорение на икономическия напредък в средносрочен проект. 

След разхода от 1,2 милиарда лева за задатъци за общински планове, предстоящият недостиг на касова основа по консолидираната фискална стратегия (КФП) е 2,8% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.  Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:   Приходите, помощите и даренията по КФП към декември 2023 година са в размер на 67,1 милиарда лева, като съпоставено с 2022 година приходите по КФП нарастват с 2,3 милиарда лева, макар че второто заплащане по ПВУ се отсрочи за началото на 2024 година За този растеж най-важен принос имат данъчните доходи, които регистрират 11,9 на 100 (5,6 милиарда лева.) номинално повишаване по отношение на 2022 година

Подобрението от предходните месеци при Данък добавена стойност от ВОП продължи и през декември, с което значително изоставането в частта на приходите от косвените налози от първото полугодие бе обезщетено (ДДС от покупко-продажби в страната е събрано над 99% от планираното). Параметрите по осъществяването на налога върху приходите на физическите лица и приходите от обществено и здравно осигурителни вноски и други налози нарастват с към 14% по отношение на 2022 година и също регистрират осъществяване над 99%.

Изоставането при Данък добавена стойност от импорт от първото полугодие на 2023 година не беше напълно обезщетено. Приходите, събрани от Агенция „ Митници “ през 2023 година се чака да бъдат с към 650 млн. лева по-малко от плануваните за 2023 година

Неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са по-ниски по отношение на регистрираните за 2022 година с към 3,3 милиарда лв.. Това се дължи главно на базов резултат от смяна в законодателството във връзка с постъпилите целеви вноски по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ за финансиране изплащането на обезщетения към небитовите крайни клиенти на електрическа сила по §24 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗДБРБ за 2022 година, които през 2022 година са постъпили в частта на неданъчните приходи, както и постъпилият през месец декември 2022 година първи транш по Плана за възобновяване и резистентност.

  Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към декември 2023 година са в размер на 72,5 милиарда лева (97,9% от годишния разчет) и нарастват с 9,6 на 100 по отношение на миналата година. В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при финансовите разноски, обществените разноски, както и в частта на разноските за личен състав.   Вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.12.2023 година от централния бюджет, възлиза на 1,85 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.   Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към декември 2023 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец януари 2024 година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР