Предварителната продажба на първата национална криптовалута в света стартира вчера.

...
Предварителната продажба на първата национална криптовалута в света стартира вчера.
Коментари Харесай

Първата национална криптовалута направи своя дебют - под формата на петрол

Предварителната продажба на първата национална криптовалута в света започва през вчерашния ден. Мястото е Венецуела, а името на цифровия актив - petro.

Венецуелското държавно управление разгласява няколко наръчника във връзка самодейността, целящи да поддържат предварителната продажба на криптовалутата, оповестява CoinDesk.

Petro е криптовалута, издавана от държавното управление на Венецуела, която има покритие (за разлика от всички останали виртуални валути, бел. ред.) под формата на нефт. Petro има статута на легално платежно средство, с което могат да се заплащат такси, налози и други обществени отговорности.

Местните управляващи са основали специфичен уебсайт, който изяснява на потребителите всичко, което би трябвало да знаят за националната криптовалута. Сайтът, който започва дружно с предварителната продажба, се хоства от Ministerio del Poder Popular para Educacion Universitaria Ciencia, Tecnologia (MPPEUCT).

Цената на petro ще зависи от цената на барел венецуелски нефт от предходния ден, написа на уеб страницата.

Предварителната продажба, планувана още от края на предходната година, ще предложи над 100 млн. броя petro на жителите на Венецуела, като се чака обаче в началото налични да бъдат 82.4 млн. броя.

Това е първата виртуална валута, издавана от национално държавно управление – нещо, което си навлече голям брой рецензии, както извън, по този начин и вътре в страната.

Правителството изяснява на жителите посредством специфичния уебсайт по какъв начин да съхраняват petro в цифрови портфейли, като предизвестява потребителите по отношение на сигурността.

Според документите, оповестени от управляващите, излиза наяве, че petro ще разчита на блокчейн технологията на Етериум. Според анализатори обаче, не става доста ясно дали petro е построен на база тази технология, единствено с цел да бъде трансфериран към друга, или фактически ще разчита на класическата версия.

След като предварителната продажба започва, анализаторите ще би трябвало да изчакат известно време, с цел да видят какъв интерес има към новата криптовалута и по какъв начин действително действа.

Според информация на държавния уебсайт, Венецуела възнамерява стартирането на борса за търговия на новата криптовалута през идващия месец, като посредством нея ще започва и частна самодейност за продажба на цифровите активи.

Правителството показва, че ще извърши всичко належащо по мрежата си до края на месец март, като действителното потребление на petro се чака да започва през април.

Пускането на petro провокира вълна от рецензии. Представител на опозицията в страната, разкъсвана от икономическа рецесия, назова новата валута „ незаконна “ и проводник на корупция.

В Съединени американски щати публични лица показаха терзания, че petro ще разреши заобикаляне на интернационалните наказания, наложени на Венецуела.

Венецуела, която в миналото беше най-богатата страна в Южна Америка, вехне под натиска на политическа и икономическа рецесия. Криптовалутата petro е една от концепциите на президента Николас Мадуро за превъзмогване на дефицита на кеш в страната и привличането на задгранични капитали.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР