Предварителен анализ на данните, които бяха получени през последните полети

...
Предварителен анализ на данните, които бяха получени през последните полети
Коментари Харесай

Със сигурност не знаете този факт за Сатурн

Предварителен разбор на данните, които бяха получени през последните полети на галактическата станция „ Касини “ сред атмосферата на Сатурн и неговите пръстени демонстрираха, че възрастта на последните е към 100 млн. години. Данните, които са получени от „ Касини “, са разрешили на учените да дефинират масата на пръстените на Сатурн, оповестяват от Би Би Си нюз.

Колкото по-малка е тя, толкоз по-младо е образуванието в орбитата на газовия колос. Учените считат, че пръстените на Сатурн са артикули от разпада на едно или няколко огромни тела, евентуално на един от спътниците на планетата, който се е разрушил преди към 100 млн. години. По-рано учените допускаха, че възрастта на пръстените на Сатурн е към 4.5 милиарда години. В началото на актуалната година бе оповестено проучване, в което геофизици позволяват, че възрастта на един от спътниците на Сатурн, Енцелад, който има подпочвен океан, е почти 100 млн. години.

Основната задача на „ Касини “ е проучване на Сатурн, неговите пръстени и най-големия му сателит Титан. Станцията е изстреляна на 15 октомври 1997 година от Кейп Канаверал, Флорида, а на първи юни 2004 година влезе в орбитата на Сатурн. На 25 декември 2004 година от „ Касини “ се отдели сондата Huygens. На 14 януари 2005 година тя се спусна на повърхността на Титан. На 15 септември 2017 година „ Касини “ е планувано да бъде погубен.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР