Предварителен анализ на данните, които бяха получени през последните полети

...
Предварителен анализ на данните, които бяха получени през последните полети
Коментари Харесай

Пръстените на Сатурн са много по-млади от очакваното

Предварителен разбор на данните, които бяха получени през последните полети на галактическата станция " Касини " сред атмосферата на Сатурн и неговите пръстени, сподели, че възрастта на последните е към 100 млн. години, съобщи БГНЕС.
Данните, които са получени от „ Касини “, са разрешили на учените да дефинират масата на пръстените на Сатурн. Колкото по-малка е тя, толкоз по-младо е образуванието в орбитата на газовия колос. Учените считат, че пръстените на Сатурн са артикули от разпада на едно или няколко огромни тела, евентуално на един от спътниците на планетата, който се е разрушил преди към 100 млн. години.
По-рано учените допускаха, че възрастта на пръстените на Сатурн е към 4.5 милиарда години. В началото на актуалната година бе оповестено проучване, в което геофизици позволяват, че възрастта на един от спътниците на Сатурн, Енцелад, който има подпочвен океан, е почти 100 млн. години.
Основната задача на „ Касини “ е проучване на Сатурн, неговите пръстени и най-големия му сателит Титан. Станцията е изстреляна на 15 октомври 1997 година от Кейп Канаверал, Флорида, а на първи юни 2004 година влезе в орбитата на Сатурн. На 25 декември 2004 година от „ Касини “ се отдели сондата Huygens. На 14 януари 2005 година тя се спусна на повърхността на Титан. На 15 септември 2017 година „ Касини “ е планувано да бъде погубен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР