Предупреждения за опасност от градушки и днес. Ледени късове паднаха

...
Предупреждения за опасност от градушки и днес. Ледени късове паднаха
Коментари Харесай

Нов студен фронт от утре - готова ли е за реакция ИА Борба с градушките

Предупреждения за заплаха от градушки и през днешния ден. Ледени парчета паднаха през вчерашния ден в разнообразни елементи на страната, а бедствието в Северна България в понеделник унищожи над 70 000 декара аграрни земи. Земеделският министър Десислава Танева даде обещание финансова помощ от страната за производителите с напълно унищожена продукция.

Взети ли са спомагателни ограничения, с цел да се избегне ново злополучие - вижте от директното включване на Паулина Найденова от Изпълнителната организация за " Борба с градушките ".

По думите на Стефан Георгиев, метеоролог от ИА " Борба с градушките ", за момента няма условия за формиране на градушка. Валежи се чакат с напредването на деня, само че условия за градушка няма.

Радарите наблюдават ситуацията на всеки 4 минути, тъй че хващаме оптимално ранен стадий в развиването на облаците, изясни Георгиев.

От началото на сезона са изстреляни над 1500 ракети, което е доста по-малко спрямо предходната година.

За минута, минута и половина след подаване на команда към ракетната площадка, ракетите към този момент са изстреляни. Реагираме бързи, когато имаме директна опция за влияние на градоносните облаци, изясни още метеорологът.

След градушките през последната седмица, на всяка ракетна площадка са доставени по 20 ракети, тъй че хората могат да са спокойни, че ракети има. Въпросът е дали облаците ще се образуват на предпазени от нас територии, сподели в допълнение Георгиев.

Плюсовете на самолетния прийом са, че той може да работи над обитаеми места и над планини. Минусите са, че през нощта той не е толкоз ефикасен, разяснява Георгиев по отношение на новата концепция за въвеждане на самолетен прийом в битката с градушките.

Още от на следващия ден се чака да мине нов атмосферен фронт над България от запад на изток, тъй че има възможност от нови градушки. Следете прогнозата за времето и се информирайте за обстановката от уеб страницата на " Борба с градушките ", прикани в умозаключение Георгиев.
 Силни градушки удариха Варненско и Великотърновско Силни градушки удариха Варненско и Великотърновско
Отново порои и градушки над страната. Във Варненско и Велико Търново мощен дъжд и градушка с размери на лешник нанесоха материални вреди и унищожиха зе...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР