Предупреждения за фалити и още по-голямо поскъпване на енергията заради

...
Предупреждения за фалити и още по-голямо поскъпване на енергията заради
Коментари Харесай

Мораториумът и след него: Енергото прогнозира 30% скок на цените, властта защитава решението

Предупреждения за банкрути и още по-голямо повишаване на силата поради мораториума. Бизнесът упорства за анулация на решението на депутатите.

От енергийните дружества предвидиха, че след приключване на тримесечния период на мораториума ще скочи с до 30 на 100.

Правителството ще търси запаси, с цел да няма огромно повишаване за семействата, разгласи министър-председателят Кирил Петков.

До режим на тока няма да се стигне, предвидиха от ЧЕЗ, само че услугата ще се утежни. От електроразпределителните компании чакат до седмица да се вземе решение по какъв начин да бъдат обезщетени. В противоположен случай сдруженията няма да устоят.

От ЧЕЗ предвидиха пред bTV, че е допустимо идващото им искане за повишаване след края на март да надвиши 25%. А съгласно държавното управление мораториумът пази семействата.

Пред bTV ръководителят на надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов разяснява, че поради мораториума ще им се наложи да режат разноски и това може да докара до повече повреди и по неприятно качество.

Разчетите демонстрират, че трите сдружения, които доставят с ток страната и ЕСО към този момент са натрупали загуби от 250 милиона, които е трябвало да се покрият с 11- процентния скок на тока, разгласен от регулатора. Като се прибавят и идващите 3 месеца поради мораториума, тогава настояването за ново повишаване може да надвиши 25% поради новите загуби.

Председателят на краткотрайната комисия за справяне с енергийната рецесия не изключи повишаване на тока с 25% от март, само че до момента в който тече замразяването на цените - ще се търсят разновидности за обезщетения - и на енергийните сдружения, и на семействата.

„ Риск постоянно има за повишаване. Ние се надяваме, че ще има запаси, даже да настигнем борсовите цени - да имаме обезщетителни механизми “, сподели Радослав Рибарски, ръководител на комисията за енергийната рецесия - " Продължаваме промяната ".

Според Движение за права и свободи, които още при разискването се оповестиха срещу, мораториумът в този момент важи и за притежателите на триетажни къщи с басейн, и за пенсионерите, които топлят единствено една стая.

„ Тук поражда въпроса за какво би трябвало да платим затоплянето на басейна на богатия. Държавата трябваше да дефинира енергийно бедните и уязвимите, с цел да може да се отделят помощи или ваучери за енергийно бедните, а богатите да си заплащат “, разяснява Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Правителството стои твърдо зад решението за заледяване на цените, излиза наяве от думите на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел. Според Петков е значимо токът и парното да са на най-хубавата цена за крайния консуматор.

„ Най-лесно е било постоянно: давайте семействата да заплащат за всичките проблеми. Първо би трябвало да създадем този разбор. Ако забележим, че се дисбалансира системата макар този разбор, макар че сме усвоили всичките средства, тогава в края на март ще би трябвало да има някаква проверка на цените “, съобщи Кирил Петков, министър председател на България.

Бизнесът също изиска анулация на мораториума и предизвести, че има заплаха непознатите притежатели на електроразпределителните предприятия да заведат каузи против България:

„ Реална е и заплахата задграничните сдружения притежатели на електроразпределителни предприятия в България да заведат арбитражни каузи против страната. “

В същото време омбудсманът Диана Ковачева изиска от премиера обезщетения и за битовите клиенти на природен газ. Във ведомството дошли голям брой тъжби от консуматори след мораториума. Замразяването не включва цената на газа. Тя също пораства доста от началото на годината.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР