Предупреждението е формулирано в едно единствено изречение, но пък то

...
Предупреждението е формулирано в едно единствено изречение, но пък то
Коментари Харесай

Учени: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война

Предупреждението е дефинирано в едно само изречение, само че пък то звучи задоволително трагично, написа АРД: „ За да понижим риска от заличаване от изкуствения разсъдък (ИИ), това би трябвало да се трансформира в световен приоритет наред с други опасности от публично значение, каквито са пандемиите или нуклеарната война. "

Как тези машини ни заплашват

Становището е подписано в това число от Сам Алтман, началник на компанията OpenAI, създателка на чатбота ChatGPT. Под него стоят още подписите на Демис Хасабис, началник на дъщерната компания на Google - DeepMind, профилирана в региона на изкуствения разсъдък, и Джефри Хинтън, един от водещите откриватели в тази област, допълват от АРД. 

Тяхното предизвестие е. В него специалистите по изкуствен интелект онагледяват заплахите, за които приказват, с осем съответни образеца. Сред тях те показват потреблението на изкуствен интелект за воденето на войни или за създаването на нови химически оръжия, показва още АРД. Друга заплаха е обвързвана с вероятното разпространение на подправени информации благодарение на новата технология. Учените предизвестяват и за това, че в бъдеще хората могат да се окажат изцяло подвластни от машините.

Хуманоиди: към този момент се основават машини в човешка формаСнимка: AA/picture alliance

Това не е първото предизвестие против ИИ

Преди няколко седмици имаше друго сходно предизвестие. В, подписано апропо и от Илон Мъск, се настояваше за налагането на 6-месечна пауза в развиването на изкуствения разсъдък. Времето би трябвало да бъде употребявано за намирането на регулаторни механизми за тази технология, се споделяше в документа.

По-късно обаче се разбра, че малко преди този момент Мъск е основал своя лична компания за изкуствен интелект.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР