Предупреждение от първа степен - код жълто за проливни валежи

...
Предупреждение от първа степен - код жълто за проливни валежи
Коментари Харесай

Жълт код за силни валежи в цяла България е обявен за петък

Предупреждение от първа степен - код жълто за проливни превалявания е разгласен да петък в цялата страна, заяви Националният институт по метрология и хидрология (НИМХ).

По-значителни количества се чакат денем в Западна и Централна България, а през нощта против събота и в събота – и в източните региони.

Причина за сериозните превалявания е средиземноморски циклон, който ще премине през Балканския полуостров.

Освен изобилните превалявания, времето ще бъде и доста прохладно с сдържан, по поречието на Дунав и в Източна България - краткотрайно мощен вятър от изток-североизток.

Максималните температури в петък ще се намалят с още градус-два и ще бъдат сред 11 и 16 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно и доста прохладно, само че ще завали в следобедните часове на следващия ден. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала, което подхожда на височина на вълните до към 2.5 метра.

И в планините на доста места ще има превалявания. В масивите от Западна България и Предбалкана количествата ще са основни. Границата сред дъжд и сняг ще се намали до 1600 метра и по върховете ще се образува снежна завивка. Ще бъде и доста прохладно. Ще духа мощен, краткотрайно плевел североизточен вятър, който по здрач по високите и открити елементи ще се ориентира от югоизток. Максимални температури в курортите ще са от 3° до 8°.

Не единствено у нас, само че и съвсем на всички места на Балканския полуостров, ще е облачно и с превалявания, тук-там обилни. Гърция спря фериботите поради предстоящи проливни превалявания и доста мощен вятър.

Причината е Средиземноморски циклон с център сега над Апенините. Той се реалокира на изток и ще дефинира времето на Балканите, в това число и у нас в околните дни.

В събота по-значителни ще бъдат преваляванията в Източна България.

В неделя ще вали основно в западната половина от страната, а в понеделник – на доста места, още веднъж в цялата страна.

Ще бъде и доста прохладно, а температурите ще са по-ниски от нормалните за сезона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР