Предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца от

...
Предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца от
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: 4-годишните деца задължително на предучилищна от догодина

Предучилищното обучение ще стане наложително и за 4-годишните деца от идната образователна година - 2020/2021 година. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Той добави, че това е записано в наредбата за държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение.

Министърът на образованието напомни, че въвеждането на наложителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил изработен компромис от две години за общините, които нямат такава опция. През това време не са получавали спомагателни средства.

От началото на образователната година има в допълнение 6 500 деца, които са записани в просветителната система за наложителна предучилищна и учебна възраст, означи още министърът на образованието.

" Това е много по-малко спрямо предходните години. Предходните две години имахме общо 42 500 деца, които бяха записани в просветителната система, които преди този момент са били отпаднали или не са били записани. Освен това имаме и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6 000 ", добави още министър Вълчев.

Красимир Вълчев уточни няколко фактора, които повлияли върху работата на механизма, измежду тях и " напрежението, основано от целенасочените акции и клюки за лишаваме на деца ".
Сачева: Законът за обществените услуги няма да се употребява за лишаване на деца Прокуратурата може да се захване с подправените вести, които провокират неодобрение у някои жители
" Държавата няма потребност от деца без фамилии. Държавата няма потребност от деца, които са необразовани. Държавата няма потребност от деца, които живеят в принуждение. Деца, които не приказват български език и деца, които не могат да се осъществят ", съобщи на срещата министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Тя посочи, че напъните на страната не са да се лишават децата. Те са ориентирани към тъкмо противоположното - за подкрепяне на фамилиите на тези деца и отбрана на правата на тези деца, които не могат да получат съответна отбрана от фамилиите, в които живеят.
" Чети етикета ": Могат ли да бъдат върнати децата в учебно заведение? Мярка планува за 5 неизвинени отсъствия да се стопират обществените помощи за цяла година.
Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че в границите на днешната среща е било регистрирано, че е нужна вторична готовност за попречване на отпадането на деца в наложителна учебна възраст.

Според него са нужни повече старания на терен. Затова е взето решение да се вършат и зимни обходи, макар че не е началото на образователната година. Според него в допълнение би трябвало да се разшири спектърът от дейности, които се подхващат, като главен фокус би трябвало да бъде предварителната защита.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР