Предтерминно е всяко раждане, което настъпва преди 37-ма гестационна седмица,

...
Предтерминно е всяко раждане, което настъпва преди 37-ма гестационна седмица,
Коментари Харесай

Преждевременно раждане – рисковете


Предтерминно е всяко раждане, което настава преди 37-ма гестационна седмица, без значение от тежестта на плода, т.е. без значение дали плодът е с тегло на недоносено ( под 2500 г) или не. В множеството случаи се ражда неузрял плод, заради по- ранният период, което е обвързвано с по-активни грижи, полагани от медицинския личен състав, за стабилизиране на положението му.

Има четири степени на недоносеност, като четвъртата, или най-екстермната степен на недоносеност включва плодове, родени преди 26-та гестационна седмица и с тегло от 500 до 1000 грама. Поради незрялостта на доста органи и системи, тези плодове изискват най- дейни грижи, само че без значение от това една част от тях не оцелява.

Честотата на предтерминните раждания е приблизително сред 5-10 %, като етиологично има огромно многообразие от фактори и аргументи, които могат да доведат до раждане на неузрял плод.

Социален фактор . Пациентките от по-ниските обществени прослойки са по- застрашени, заради обстоятелството, че огромна част от тях не посещават доктор по време на своята бременност. Тази група пациентки, за жалост, е застрашена от доста положения, влизащи в патологията на бременността. Предшестващо предтерминно раждане. Смята се, че дамите, които са родили предтерминно веднъж са по-застрашени във втората и последващите си бременности. Ако повода за предтерминното раждане се дължи на цервикална непълнота, то вероятността да се повтори в идващите бременности е доста висока. Възраст на дамата под 16 години или над 40 години. При младите девойки аргументите могат да са разнородни. При дамите над 40 години аргументите могат да са свързани с аномалии на плода и на първо място с съществуването на маточни аномалии, да вземем за пример миоми на матката, които съпътват дамите в тази възраст. Към аномалиите се включват и хипоплазия на матката, еднорога или двурога матка и други. Вредности на околната среда - звук, пътешестване, вибрации;

Вредни привички на бременната, като тютюнопушене, корист с алкохол и опиати по време на бременност и други; Многоплодна бременност - при бременност с повече от един плод, оптималното време за раждане е към 36-та гестационна седмица. Голяма част от многоплодните бременности приключват с раждане по-рано, заради обстоятелството, че в матката се развиват два плода, тя се преразтяга и по-рано стартират маточните контракции.

Преждевременно пукване на околоплодния мехур , дължащо се на зараза и правещо раждането необратимо Болести на майката - хипертония, прееклампсия, диабет, анемия, хипертиреоидизъм, безсимтомна бактериурия, пиелонефрит, цервико- вагинални инфекции и други. Бременността се явява стресов фактор и някои болести се „ отключват „ точно в този интервал. За някои от болесттите, като да вземем за пример хипертония, или прееклампсия появяващи се по време на бременност, раждането в множеството случаи има възстановителен резултат.

Клинична картина

Има два типа предтерминно раждане - заплашващо предтерминно раждане (partus praematurus imminens) и започващо предтерминно раждане (partus praematurus progrediens). Двата типа стартират с маточни контракции с друг интензитет и периодичност. При първия тип тези контракции не са продуктивни и не водят до съкращаване и разширение на маточната шийка. Те са безболезнени и бременната усеща единствено стягания, неведнъж съчетани с придвижванията на плода в матката.
Свързани публикации.. Мръсният въздух води до прибързано раждане 0 Проф. доктор Емилия Христова: Нараства броят на прибързано родените деца у нас 0 Бактерии са отговорни за прибързано пукане на околоплодния мехур 0

При започващото предтерминно раждане, контракциите се появяват на равни шпации от време, продуктивни са - водят до смяна в статуса на маточната шийка и са мъчителни. В избран миг тези контракции водят до отваряне на околоплодния мехур и тогава раждането е необратимо. Бременната би трябвало да е наясно, че към 28-ма - 32-ра гестационна седмица стартират подготвителни маточни контракции, които са неболезнени и от време на време се предизвикат от придвижванията на плода.

Тези контракции поддържат тонуса на матката и я приготвят за идното раждане, тъй че съпътстват всяка бременност. Когато обаче контракциите станат мъчителни, интервалите сред тях стартират да се съкратяват, или изтекат околоплодните води, пациентката би трябвало да потърси лекарска помощ.
4022
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР