Предстоят законодателни промени в Закона за висшето образование, свързани с

...
Предстоят законодателни промени в Закона за висшето образование, свързани с
Коментари Харесай

Доц. Милен Михов, Обединени патриоти: Държавата затяга контрола във висшите учебни заведения

Предстоят законодателни промени в Закона за висшето обучение, свързани с създаване на механизми за надзор и отбрана на публичния интерес в българските ВУЗ-ове. Това съобщи във Велико Търново депутатът от “Обединени патриоти” и заместник- ръководител на Комисията по обучение просвета в Народното събрание доцент Милен Михов.

По думите му задачата е страната да усили ролята си и контрола във висшите учебни заведения, защото в някои случаи се злоупотребява с академичната автономност.
“Имаме случаи на феодализация във ВУЗ-ове, някъде управленията ръководят в прорез със законите”, разяснява депутатът.
Той разясни, че университетите по в този момент настоящия закон разполагат с голям публичен, финансов и теоретичен запас, създаван с десетилетия, само че постоянно от управленията се нарушават редица закони като Закона за публичните поръчки, трудовото законодателство и други

“Ректорите са доста овластени, по едно и също време имат изпълнителна и разпоредителна власт, материално виновни лица са, както и работодатели.Новите промени ще доведат до разделяне на академичната и административната власт във ВУЗ-овете, като се обмисля в тях да бъдат назначавани представители на страната от министъра на образованието”, изясни доцент Михов.

Депутатът сигнализира, че преподавателските сформира в университетите застаряват. Средната възраст на преподавателите е 54- 55 години.
“До пет години ще бъдем изправени пред поколенчески проблеми”, безапелационен е националният фаворит.

Според доцент Михов това идва най- към този момент от ниското възнаграждение на асистентите, които постоянно вземат заплати, по-малки от тези на младите учители.
“Основният финансов запас отива към хабилитираното тяло”, уточни доц.Михов.

Той акцентира, че са малко и средствата, които се заделят и за научно- изследователска активност в университетите. Депутатът добави, че министърът на образованието Красимир Вълчев към този момент е разискал новите промени в закона със Съвета на ректорите и те имали настройка да поддържат нововъведенията. Очаква се законът за бъде гласуван през есента, а до края на зимната сесия да стане настоящ.

Преадстои среща на доц.Михов с министър Вълчев, на която депутатът ще упорства за запазването на Емилиян Станев в програмата.
“Подкрепям сътрудниците музейни служащи от Велико Търново и считам без да съм експерт, че Емилиян Станев би трябвало да се резервира в образователното наличие.Не би трябвало творбата на Алеко Константинов “Бай Ганьо прави избори” да бъде сменено с различен фейлетон в образователната програма”, посочи доц.Михов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР