Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще са

...
Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще са
Коментари Харесай

Над 150 млн. евро са осигурени за насърчаване на предприемачеството в България

Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще са ориентирани за поощряване на предприемачеството в България. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на първото ревю за започващи новаторски компании Sofia Startup Expo 2018, което се организира в София Тех Парк.

„ Извървяхме дълъг път за относително малко време и през днешния ден изрично можем да кажем, че в България към този момент има стартъп общественост и разрастваща се стартъп еко система, а днешното събитие е следващо доказателство за това ", сподели зам.-министър Манолев. Той се спря и на някои от положителните образци в българската стопанска система. „ Компании като „ International Power Supply " и „ Chaos Group " потвърдиха, че е допустимо да си основан в България и да бъдеш номер 1 в света в своя бранш ", уточни Александър Манолев. По думите му пораснали стартъпи като „ Телерик " и „ Vayant ", демонстрираха по какъв начин може сполучливо да влезеш във фокуса на водещи международни водачи, а компании с български корени като „ LeanPlum " и „ ChoboLabs ", са образец за това по какъв начин може да вземеш доста финансиране от Силициевата котловина и да развиеш продукта си от България.

Той се спря и на поддръжката, която страната оказва в този развой. Инвестиционните фондове Eleven и Launchub, основани с европейско финансиране и национални средства, към този момент са вложили над 20 млн. евро в 180 започващи предприятия. Същевременно по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност " са в осъществяване 82 контракта на започващи предприятия, по процедурата „ Разработване на нововъведения " на обща стойност над 15 млн. евро.

Предстоят и редица нови благоприятни условия за финансиране - приготвя се нова процедура по ОПИК ориентирана напълно към започващи предприятия на обща стойност от към 35 млн. евро. Особено внимание заслужава и Фондът за ускорение и начално вложение с бюджет от 51.3 млн. евро. Съвместно с Фонда на фондовете се структурира Фонд за софтуерен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро. Чрез него ще бъде допустимо финансирането даже единствено на проучвателен концепции, създадени в университети и подпомагането на развиването им до стадий бизнес идея. Подобен инструмент досега не е създаван в Централна и източна Европа.

Възможности за финансиране ще има и по самодейността JEREMIE, като към този момент е определен нов фонд управител за финансиране в компании в ранен стадий на своето развиване - BrightCap. Неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат ориентирани към започващи предприятия и се чака да стартира с капиталовата си стратегия през третото тримесечие на 2018 година Продължават и националните начинания за поощряване на започващи предприятия, стана ясно от неговото изявление.

Sofia Startup Expo 2018 (SSE) е ревю за стартъпи и нови бизнесмени, които ще покажат новаторски артикули, технологии и услуги за производството и всекидневието, свързани със основаването на улеснение, успеваемост и по-високо качество на живот на хората. Като платформа за подкрепяне на нововъведенията, SSE има за цел да обхване всички съставни елементи, нужни за започване и поддържане на започващ новаторски бизнес.

Сред изложителите и участниците има стартъп компании, представители на водещи корпорации, държавни организации, инкубатори, вложители, фондове за рисков капитал, банки, хрумвания на студенти и софтуерни компании от Европейски Съюз и района. Амбицията на уредниците е SSE да се трансформира в мястото за среща на основателите на технологиите, иновационните мениджъри и вложителите, които да построяват партньорства и да оформят бъдещето. Мотото на първото издание на SSE е „ Дайте крила на своите хрумвания " и се организира през днешния ден и на следващия ден в София Тех Парк, зала Иновационен конгрес " Джон Атанасов ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР