Предстоят нови правила при разпределянето на парите за болниците, според

...
Предстоят нови правила при разпределянето на парите за болниците, според
Коментари Харесай

Парите за болниците ще се разпределят по нови правила?

Предстоят нови правила при разпределянето на парите за лечебните заведения, съгласно които бюджетите им ще се дефинират не по отношение на предходното тримесечие, а въз основата на приходите им от април 2016 година до май 2017 година, съобщи бТВ. Това оповестиха през днешния ден от Българския лекарски съюз (БЛС) след състояла се на 15 юни среща сред представители на съсловната организация, НЗОК и Министерството на здравеопазването.

В средствата за лечебните заведения да се включат и парите за направената надлимитна активност, упорстват от БЛС. Месечният разход на НЗОК за лечебните заведения ще е към 138-139 млн. лева, предвиждат от съсловната организация.

Спешно да се обезпечат средства за погашение на регистрирана, само че не заплатена активност за интервала 30 ноември 2016 година - 31 март 2017 година, както и за интервала април-ноември 2016 година, упорстват от БЛС.

На срещата са били разисквани и ограничения, които съгласно страните ще успокоят напрежението в системата.

Част от предложенията са за смяна в периодите на възнаграждение към изпълнителите на здравна помощ - 50 % предплатено за осъществената активност до 15 число на месеца, идващ отчетния, с цел да може лечебните заведения да бъдат правилни платци към държавния фиск и да не изпадат в положение на фалит; изненадващи проверки; незабавно разработване на медицински стандарти по специалности; смяна в логаритмите на клиничните пътеки; възбрана за прекачване на парични средства от бюджета на НЗОК за медицински действия към медикаменти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР