„Предстоят много интензивни месеци за финализиране на предложението за новата

...
„Предстоят много интензивни месеци за финализиране на предложението за новата
Коментари Харесай

Мария Габриел в Добрич: Ще отстояваме силен бюджет за България в рамките на новата Обща селскостопанска политика

„ Предстоят доста интензивни месеци за завършване на предлагането за новата Обща селскостопанска политика. Беше значимо да запазим упорит бюджет за ОСП. Ние ще продължаваме да отстояваме изрично опазване на бюджета на ОСП за България. На фона на това, че ще има страни, чийто бюджет за ОСП ще бъде понижен съвсем с 8%, фактът, че ние резервираме равнищата на директните заплащания и ПРСР, е една доста добра основа “, съобщи в Добрич лидерът на листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили за Европейския парламент Мария Габриел. И добави, че бюджетът за ОСП продължава да бъде съвсем една трета от бюджета на Европейски Съюз или 365 милиарда евро.

По покана на Асоциацията на земеделските производители в България и нейния ръководител Венцислав Върбанов тя се срещна в Добрич със аграрни производители. Във форума участваха още претендентът за народен представител в Европейския парламент от ГЕРБ Емил Радев, народните представители от Добрич вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова, ръководителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов и на районната му конструкция Радостина Жекова.



„ Сега е значимо стратегическият проект за България за ОСП да се приготви по този начин, че да обръща внимание на ограниченията и мечтаните резултати. Новото е, че авансово всяка държава-членка ще би трябвало да показа готови критерии за резултати “, уточни Мария Габриел. Тя акцентира, че в новата стратегия „ Хоризонт Европа “ са препоръчани 10 милиарда евро за научни проучвания. „ България има капацитета да бъде участник по програмата, тъй като има положителни специалисти. Сътрудничеството сред научните откриватели, университетите, специалистите може да способства доста за по-модерно земеделие “, сподели още Мария Габриел. Тя осведоми още, че по партньорството за нововъведения в селското стопанство за интервала 2019-2020 година са отделени 160 млн. евро. Наблегна на това, че ще работи за това Европа да е по-близко до земеделските стопани и земеделските организации и посредством опростяване на формулярите за кандидатстване.



По думите на Мария Габриел в бъдещия сектор цифровизация би трябвало да се включи образованието, което ще е значимо както за цифровия модел, по този начин и за учителите, а и за земеделците.

„ Има цялостно единогласие за позицията на българската страна, която е напълно съобразена със земеделските производители “, уточни Емил Радев. Той изрази вяра, че дебатът при новия Европейски парламент ще се възобнови. „ Много е значимо по какъв начин ще се структурираме, с цел да успеем да защитим българските ползи. Тук отново се сблъскваме с познатите двойни стандарти, тъй като когато би трябвало да изравняваме заплащанията, има голяма опозиция. Смятам, че когато имаме нужната поддръжка в Комисията, когато в Европейски Съюз и Екологичен потенциал позицията ни е единна, нещата се случват “, съобщи Емил Радев. Той увери, че при структуриране на новата земеделска комисия още веднъж ще бъде подложен въпросът за тавана на директните заплащания. При това ще се търси поддръжката и на други страни.

Венцислав Върбанов благодари на Мария Габриел за положителното съдействие, което до момента е имала с АЗПБ. Особено, когато тя бе член на Комисията по земеделие. „ Ни ще разчитаме и в идващия Европарламент това съдействие да продължи. Комуникацията да не бъде прекратена, тъй като тя е доста значима. Липсата на информация води до нерешителност или до разстройства, които водят до нежелани резултати “, уточни още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР