Предстоят ли протести в Нови Хан заради кариерата Побит Камък

...
Предстоят ли протести в Нови Хан заради кариерата Побит Камък
Коментари Харесай

Концесия за добив на кварцов пясък на път да заличи идилията в Нови хан

Предстоят ли митинги в Нови Хан поради кариерата " Побит Камък " в лесопарк Побит камък? В региона се е добивал кварцов пясък още от 80-те години на предишния век. След това добивът е бил спрян, а регионът – напълно горист поради заплаха от свлачища. Следва обновяване на концесията през 1998-а година. Бившата държавна компания, към този момент приватизирана, към днешна дата е благосъстоятелност на офшорка.

Кариерата не работи към този момент повече от 30 години, сега няма произвеждане, само че преди седмица са се появили напълно престъпно тежки машини, които са почнали да ремонтират пътя към кариерата, а дървета се унищожават с екскаватор, описа в предаването " Хоризонт до обед " кметът на Нови хан Петко Костов . По думите му, защото актуалната концесия изтича през декември, може би се подхващат дейности, с цел да се желае нейното удължение. 

Венцислав Тоцев , който е гражданин на Нови хан, от своя страна разясни:
Ако те съумеят да създават тази една година - малко по-малко от една година, т.е. до декември, и изискат възобновяване на концесията, тогава наложително ще се направи оценка за влияние на околната среда, само че тя ще бъде по-различна тогава, когато към този момент има настояща мина за рандеман на кварцов пясък. Тоест тогава ще бъде унищожена огромна част от природата, а хората, които живеем в непосредствена непосредственост (защото в действителност нашите блокове са на 600 метра от въпросната кариера по въздушен път), най-вероятно към този момент ще изоставен и няма да желаят да живеят там. Да не приказваме по какъв начин ще бъде запрашен регионът и какви шумове ще бъдат. Всъщност добивът на пясък на най-горен пласт, какъвто е при нас, съставлява унищожаване на цялата растителност и копаене на една дупка, която може да доближи 30-40 метра.
Спорният миг е с ОВОС-а - тъкмо това е и дупката в закона, от която тези хора се възползват, уточни още Венцислав Тоцев. През 1998-а година, когато фирмата(още като държавно дружество) е получила концесията, Оценка на въздействието върху околната среда не е бил належащо изискване. Такова става по-късно, след присъединението на страната ни към Европейски Съюз, като част от новите стандарти за запазване на околната среда. 
Оказа се, че в общината няма никакви документи и никой нищо не знае за тази концесия и това смущава жителите на Нови хан, заяви кметът Петко Костов. Той добави, че компанията разполага само със съгласувателно писмо от Министерството на енергетиката с дата 29-и декември 2017 година, което обаче касае единствено работния план за 2018-а година. Тази концесия не им дава право да стартират каквото и да е без нужните документи, безапелационен бе Костов.
Венцислав Тоцев показа, че демографската картина в Нови Хан е извънредно положителна, тъй като мястото привлича доста младежи с дребни деца, решени да ги отглеждат в по-здравословни и спокойни условия отвън столицата:

Хем можем да работим в София, хем да живеем в по-добри условия.
Темата в елементи можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР