Предстоят кадрови и организационни промени, но не можем да ги

Предстоят кадрови и организационни промени, но не можем да ги ...

Десислава Танева: Ще има кадрови промени, но след като се справим с чумата.


Предстоят кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с Африканска чума по свинете, когато ни трябват хора на терен. Това коментира в ефира на БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Изказването ѝ е по повод проверката, назначена вчера от главния прокурор Сотир Цацаров в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Танева увери, че ведомството ѝ ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката. 

„Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни“, каза Танева.Още по тематаНено Димов: Над 60% от подадените места за загробване на прасета са отказаниЕС отпуска на България близо 3 млн. евро заради африканската чума по свинете

Тя добави, че и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%. Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност, допълни министърът.

Междувременно напрежението заради заразата от Африканска чума по свинете продължава вече осмо денонощие.

В района на Крушаре хората отказват да пропускат автомобили по пътя Ямбол-Сливен. За запазване на животните си настояват и жителите на село Безмер. Вчера пътят Варна - Бургас беше затворен за кратко  от десетки жители на община Долни Чифлик, отказващи да умъртвят домашните си прасета. Очаква се днес там отново да има блокада, съобщава БНТ. Очаква се в 9 ч. в петък същите действия да предприемат и жителите на село Тутраканци, община Провадия, допълва БНР. Предишния път, когато в тяхното село имаше африканска чума, те затвориха за кратко пътя край Шкорпиловци. Недоволните са категорични, че в момента във Варненска област няма зараза от африканска чума и затова е нелогично да убиват прасета. 

По данни на земеделското министерство повече от 130 хил. прасета са унищожени в следствие на заразата от африканска чума. Около половината от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. В Голямо Враново работата трябва да приключи до неделя. Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни.

Последно нов случай при диво прасе беше регистриран в силистренското село Осен вчера.
 

Източник: investor.bg