Предстоят интензивни срещи на министъра на младежта и спорта с

...
Предстоят интензивни срещи на министъра на младежта и спорта с
Коментари Харесай

Весела Лечева: Като министър ще защитавам интересите на спортните организации, треньорите и състезателите

Предстоят интензивни срещи на министъра на младежта и спорта с представители на федерациите

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева приказва за целите на своя екип и настоящите проблеми в предаването „ Тази заран “ по БТВ.

Министър Лечева описа по какъв начин се е стигнало до поканата да стане член на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев.

„ Получих поканата от президента на Република България Румен Радев. Проведохме дълъг диалог във връзка с проблемите в българския спорт, моите визии, като водеща беше многогодишната ми експертиза. От години съм част от българския спорт – 25 години като деен играч, по-късно като ръководител на Държавната организация за младежта и спорта (ДАМС), депутат, заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. Приех поканата поради отговорността, която поемам, и с цел да защитя ползите на българския спорт, по този начин както считам, че мога да го направя с експертизата, която имам “, сподели Лечева.

Министър Лечева набеляза и съответните проблеми и дейности, които счита да предприеме.

„ Борбата с корупцията е непрестанен развой. Той не може да е еднократно деяние, в границите на три или четири месеца. Това, което би трябвало да се случва и в региона на спорта, е непрестанен надзор на метода, по който се изразходват средствата, върху успеваемостта, слагането на ясни цели, тъй че преди всичко да бъде предпазен ползата на спортните организации и на всички експерти, специалисти, треньори и състезатели, с цел да могат да покажат своите умения на най-големите спортни конгреси “, разяснява министър Лечева.

Още в първите дни на мандата си тя е била алармирана за обстановката с ресторанта в плувен комплекс „ Диана “.

„ В медиите виждам информация за желание на запориране на сметки, което няма по какъв начин да не ме тревожи. Изискала съм с нарочни писма всички обстоятелства и условия към съответния контракт. Ще се срещна най-внимателно с фактологията и ще бъде взето съответно решение и да бъде предпазен държавният интерес “, съобщи министър Лечева.

Министърът на младежта и спорта разяснява и настоящите тематики за спортните бази – „ Червено знаме “, както и желанието за градеж на спортна зала в Плевен.

„ Червено знаме “ е една голяма язва и на София не й отива да има пустеещо оборудване с неразбираема орис. Битуват две отзиви – едното е, че комплексът не може да бъде ремонтиран и на негово място би трябвало да бъде издигнат нов, а другото е, че може да бъде възобновен. Започнато е проучване на структурата, би трябвало да се чуе мнението на специалисти, да има съществено публично разискване за метода, по който да се продължи “, добави Лечева.

Що се отнася до залата в Плевен, министърът заяви, че е поискала цялата фактология по случая, като на този стадий няма нито терен, нито подсигурено финансиране. Предстоят й срещи с кмета на Плевен.

Продължават интензивните срещи на Весела Лечева с представители на спортните федерации, като за шест дни на поста тя към този момент е разговаряла със седем от тях.

„ Познавам огромна част от спортистите и треньорите и постоянно съм се стремяла да премахвам проблемите с диалози. Натрупани са доста проблеми, напрежение, междуличностни спорове. Но те ощетяват най-много спортистите. Радвам се за триумфите на българските щанги тази година, само че също по този начин ме тревожат и разтърсванията, които могат да попречат на олимпийските квалификации. Ще проведа срещи с двете спорещи страни, с цел да намерим в разговор общ път “, разяснява Весела Лечева.

По мотив обстановката в БФС спортният министър е на мнение, че страната би трябвало да знае ясно своята роля.

„ Познавам добре настоящето управление и кандидатите. Държавата не би трябвало да се намесва в техните вътрешни процедури. Но и в предходно мое изявление споделих, че всеки един би трябвало да знае до каква степен може да бъде потребен за публичната идея, която пази и по кое време би трябвало да даде път на нови хрумвания “, заяви още Лечева.

По отношение на Българския състезателен тотализатор министър Лечева акцентира, че ще се управлява единствено от постигнатите резултати, тъй като той е значима част от кръвоносната система на българския спорт.

„ БСТ е един от главните финансови източници на българския спорт и са доста значими решенията, които се взимат от борда на шефовете, както и какъв брой ефикасни са те – освен във връзка с приходите, само че и на разноските. Нашите планове са да бъдат увеличавани и съответно разходвани средствата, които се акумулират от БСТ. Ще се повеждам единствено от професионалните умения и подготовка на бордовете. Имам предпочитание тези структури да са на висотата на българския спорт “, съобщи министърът.

Според Лечева макар че тази година има рекордно висок бюджет на Министерството на спорта, той към момента е надалеч от равнищата в другите държави-членки на Европейски Съюз, съотнесено като % от Брутният вътрешен продукт. Министърът на младежта и спорта желае да види доста повече средства в посока училищен и студентски спорт, които сега получават обидно малко пари.

Цялото присъединяване на министър Лечева по БТВ може да видите тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР