Предстоят бъдещи съвместни публикации, обмен на кадри, обмен на студенти,

...
Предстоят бъдещи съвместни публикации, обмен на кадри, обмен на студенти,
Коментари Харесай

Бургаският държавен университет и Тракийският университет в Одрин подписаха  меморандум за сътрудничество

Предстоят бъдещи взаимни изявления, продан на фрагменти, продан на студенти, образуване на взаимни проучвателен стратегии, участия в транс-гранични планове, образуване и осъществяване на конференции, семинари

На публична гала в град Одрин, Република Турция се подписа меморандум за съдействие сред университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ и Тракийски университет. В рамките на събитието се започнаха дейности за разширение областите за интернационално съдействие сред двата университета.

В обсега на подписания меморандум влизат бъдещи взаимни изявления, продан на фрагменти, продан на студенти, образуване на взаимни проучвателен стратегии, участия в транс-гранични планове, образуване и осъществяване на конференции, семинари и други.

Официалната аудиенция на Бургаската делегация е в отговор на покана от Ректора на Тракийски университет проф. доктор Ерхан Табаколу,дм, която той насочи персонално на 29 февруари 2024г. в университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. Тогава, една от задачите на визитата бе да се запознае, дружно с екипа си от заместител ректори и други публични лица на Република Турция, с управлението на Бургаския държавен университет.

Делегацията от университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, която посети Одрин, бе водена от Ректора на университета – проф. доктор Христо Бозов, дм. На събитието от българска страна участваха и проф. доктор Ирена Марковска, зам. ректор по качество на образование, акредитация и фрагменти, проф. доктор Севдалина Турманова, зам. ректор по образователната активност, доцент доктор Светлана Желева, зам. ректор по научноизследователската и планова активност, проф. доктор Стоянка Петкова-Георгиева, началник дирекция „ Международно и национално съдействие и връзки с обществеността “, доцент доктор Хюсеин Йеменджиев, учител и откривател и Красимир Димитров Георгиев, асистент ректор.

Проф. доктор Ерхан Табаколу, дм, като хазаин, приветства Бургаската делегация и показа, че помни по какъв начин през далечната 2014 година двата университета са взели участие в основаването на Асоциацията на Балканските университети. Показа на гостите фотоси от този незабравим миг, на който са участвали всички ректори на първите 14 университети – създатели. На няколко от тях, бургаските посетители и персонално проф. доктор Бозов, дм останаха прелестно сюрпризирани като разпознаха проф. Петко Петков, дтн, който в този интервал е управлявал Бургаския държавен университет.

Проф. доктор Ерхан Табаколу, дм, показа Тракийския университет - Одрин с няколко презентации.  Присъстващите се срещнаха с широкомащабната обучителна, научно-изследователска, художествено-творческа, развойна, публикационна, спортна, планова и още доста други университетски действия.

 „ Тази публична аудиенция и за двата университета ще е от историческо значение! Факт е, че дружно имаме условия да съвместяваме напъните си за работа по научни проучвания и насърчаване на интернационална активност в богата палитра от области като естествени, механически, публични, медицински науки “, акцентира проф. доктор Бозов, дм.

По време на визитата проф. Бозов предложи да се провежда взаимна научна конференция през месец октомври 2024 година, на която необятен кръг от академични преподаватели, учени и студенти ще имат опция да „ изградят мостовете “ на бъдещи си партньорски връзки. От турска страна бе признато и предлагането на проф. Бозов за издаването на взаимно електронно списание. По този метод ще се генерират хрумвания за взаимна научна работа, която ще откри израз в бъдеща работа по трансгранични планове. Двата университета имат построени обичаи в съдействието си в региона на научно-практическата активност. Те сполучливо осъществиха план „ Трансграничните райони сътрудничат за наследник напредък “ (BLUE GROWTH COLLABs), като от българска страна началник на плана бе доцент доктор Светлана Желева – зам. ректор по научноизследователска и планова активност. Това бе първият стратегически план в България, финансиран по предпочитана ос 1 на програмата за трансгранично съдействие България-Турция 2014-2020г., по който са построени по 3 идентични научни лаборатории в двата университета.

Обсъди се и подготовката на фрагменти в взаимни просветителни стратегии на двата университета, което ще усъвършенства университетския капацитет за бъдеща развойна и научна активност. Така ще се обезпечи опция за младежите от двете страни да продължат образованието и развиването си редом и в двете страни.

По време на срещата със съдействието на проф. Петкова бе възобновен договорът сред двата университета по стратегия Еразъм+. Той  се подписва през електронната платформа Dash Board и ще е за професионални посоки Педагогика; Филология; Администрация и управление; Икономика; Химически науки; Машинно инженерство; Електротехника, електроника, автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Химични технологии; Общо инженерство (Индустриален мениджмънт); Медицина; Обществено здраве (Здравен мениджмънт; Управление на здравните грижи); Здравни грижи (Медицинска сестра, Акушерка, Лекарски асистент; Рехабилитатор). Всички те са упълномощени в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. Интересен факт е, че има доста огромно съвпадане на професионалните посоки, които са упълномощени и в двата университета. След 26 март 2024 година студентите от по-голямата част от всичките 143 специалности в Бургаския държавен университет, ще могат да реализират продан в Тракийски университет в гр. Одрин по стратегия Еразъм+, като и техните сътрудници от Одрин ще могат да идват по програмата в Бургас.

По покана на общителните домакини, гостите разгледаха част от базата на Тракийския университет като останаха впечатлени от Факултета по здравни науки, Факултета по естествени и приложни науки, Факултета по изящни науки, Музея на здравето и Природно-научния музей. Тъй като университетът има 14 факултета, делегацията от Бургаския държавен университет възнамерява при няколко последващи визити да посети и останалите съществени звена.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР