Предстоящото влизане на Швеция и Финландия в НАТО като дипломатическо

...
Предстоящото влизане на Швеция и Финландия в НАТО като дипломатическо
Коментари Харесай

„Известия“: Членството на Швеция и Финландия в НАТО няма много да промени днешната ситуация

Предстоящото влизане на Швеция и Финландия в НАТО като дипломатическо и политическо решение няма доста да промени сегашната обстановка. Поне тъй като и двете страни към този момент сътрудничат с алианса по-тясно от някои негови публични членки, написа съветският в. „ Известия “.

Швеция и Финландия ще бъдат обхванати от уговорката на НАТО за групова защита, само че и това съгласно вестника не трансформира доста нещата, „ най-малко доколкото Русия няма желание да атакува никоя от тези страни “.

Границата на Русия с Финландия е измежду най-демилитаризираните региони на федерацията – там няма огромни войскови съединения, а на процедура и военна инфраструктура, с чиято помощ оперативно да бъдат развърнати такива съединения. Русия няма сухопътна граница с Швеция, а Балтийският флот през днешния ден е най-малкият от флотовете на Москва и в действителност може да взема решение единствено отбранителни задания, се споделя в коментара.

Най-вероятният сюжет на предполагаем спор е Швеция и Финландия да се включат в възможна война сред Русия и друга страна от НАТО. В спокойно време двете страни не разполагат с особена военна мощност, само че при оповестена война могат да активизират огромен брой резервисти и войската на всяка от тях - близо 30 хиляди души, да нарасне на съвсем 100 хиляди.
Сами по себе си въоръжените сили на тези страни не са забележителна опасност в подтекста на възможна война Русия – НАТО, само че тя може очевидно да нарасне, в случай че в тях се появи инфраструктура на алианса, посредством която там ще може да бъде ситуиран огромен контингент войски и техника. Швеция обаче изцяло осъзнава този риск и ръководещата й партия съобщи, че на нейна територия няма да има военни бази на НАТО и нуклеарни оръжия. Руският президент Владимир Путин съобщи, че отговорът на Русия ще зависи таман от този фактор, показва изданието.

Дори в случай че в Швеция и Финландия не бъде построена натовска инфраструктура, там ще се ускори наличието на самолети и кораби от други членки на алианса. Най-напред ще се засилва разследващата авиация на пакта, чака „ Известия “.

В прогноза за реакцията на Москва вестникът допуска, че Русия ще изпрати в Република Карелия няколко бригади сухопътни войски, средства за противовъздушна защита и военновъздушни сили. Според него федерацията може също " много бързо " да усили своите сили в Кронщат с оглед опасността по море откъм Финландия, а тази откъм Швеция да бъде контрирана посредством развиване на основната локална съветска военноморска база в Балтийск, Калининградска област.

Решението на Финландия и Швеция за участие в НАТО няма да усили нито личната им сигурност, нито сигурността в района като цяло, декларира „ Известия “. Рискът от спор – да вземем за пример с присъединяване на друга страна от НАТО, пораства, а двете неутрални до момента страни стават евентуални участнички в бойни дейности, акцентира съветският ежедневник.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР