Предстоящото въвеждане в експлоатация на газовата връзка на България Гърция,

...
Предстоящото въвеждане в експлоатация на газовата връзка на България Гърция,
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция привлече Shell и Vitol към газовия ни пазар

Предстоящото въвеждане в употреба на газовата връзка на България Гърция, което се чака да стане по последни данни в средата на август, способства за спомагателното отваряне на българския пазар за огромните търговци на природен газ и международните компании " Шел " (Shell) и " Витол " (Vitol) към този момент аплайват за лиценз за активност у нас.

Това стана ясно от думите на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров, който дружно с президента на Националния енергиен регулатор на Гърция (RAE) Атанасиос Дагумас връчиха окончателното си взаимно решение за узаконяване на компанията " Ай Си Джи Би " като самостоятелен метафоричен оператор на природен газ. Сертификатът бе получен от изпълнителните шефове на сдружението Теодора Георгиева и Константинос Караянакос на гала в КЕВР в петък. В събитието взе участие и Илин Станев от Представителството на ЕК в България.

Така " Ай Си Джи Би " стана вторият газов оператор след държавния " Булгартрансгаз ".

" Стартът на интерконектора прави по-енергийно самостоятелни както България, по този начин и Гърция и цяла Европа. С това решение енергийните регулатори на Гърция и България подсигуряват, че Интерконекторната газова връзка IGB ще обезпечава свободен достъп на комерсиалните сдружения от разнообразни страни и те ще могат да правят доставки на природен газ в България. Показателно е, че към този момент огромни компании търговци на газ като SHELL и Vitol аплайват за лиценз в България ", съобщи Тодоров. По думите му сертификацията на " Ай Си Джи Би " отваря българския пазар за доставки от целия свят и всяка компания може да резервира потенциала му, който е 3 милиарда куб. м годишно, за 1.57 милиарда куб. м от които към този момент има подписани 25-годишни контракти.

" Ако главният въпрос в сегашната обстановка е дали ще има задоволително газ за зимните месеци, с днешната стъпка можем да отговорим, че газови доставки ще има и тъй като към този момент не зависят единствено от един единствен източник и една тръба ", уточни българският регулаторен началник.

" С днешната стъпка ние сплотяваме пазарите на природен газ и завършваме енергийната изолираност на страните от Европа ", съобщи Атанасиос Дагумас. " Благодарение на положителните връзки и взаимоотношение сред двата регулатора узаконяването беше признато в доста къси периоди и по този метод даваме своя принос за ускореното развиване на газовия пазар в района и за диверсификация на доставките на природен газ ", добави той.

" Новата газова връзка е значим принос за енергийната сигурност освен на България, само че и на всички страни членки на Европейски Съюз. Европейска комисия поддържа плана от самия му старт както осигурявайки финансова помощ, по този начин и насърчавайки реализацията му ", означи Илин Станев от Представителство на Европейска комисия в България.

Газ по новата тръба за търговски цели ще тръгне допустимо най-скоро, желаеме това да се стане до 15 август, сподели Теодора Георгиева и добави, че най-късният вероятен период е началото на отоплителния сезон през октомври. Тя изрази вяра изпълнителят на градежа – гръцката " Авакс ", за завърши допустимо най-скоро с интеграцията и тестването на автоматизираната система за надзор и ръководство на газопровода.

" Предвид обстановката в района към този момент приказваме интензивно и за опцията за надграждане на потенциала на IGB до 5 милиарда куб. м. годишно, което би отворило доста нови благоприятни условия за експорт към Западните Балкани, Молдова и Украйна. Това ще бъде все по-важна тематика пред ICGB отсега нататък, само че все още сме фокусирани върху работата с институциите в България и Гърция, от които зависят административните процедури за предоставяне на търговски старт на газопровода ", съобщи Константинос Караянакос. (Повече за протичащото се с интерконектора и по какъв начин ще стане повдигането на потенциала, четете в изявлението на Mediapool с Теодора Георгиева https://www.mediapool.bg/chaka-se-saglasie-i-ot-kmetove-za-gazovata-vrazka-s-gartsiya-news337722.html).

Проектът IGB е от основно значение за повишение на сигурността на доставките на природен газ и за обезпечаване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия район на Югоизточна Европа. Проектът ще свърже България с Южния газов кулоар и има отлична синергия с други огромни енергийни планове като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР