Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от

...
Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от
Коментари Харесай

КЕВР обсъжда предстоящото поскъпване на водата в редица градове

Предстоящото повишаване на водата в редица градове в страната от 1 януари ще бъде обсъждано навън съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Най-голям скок е очакван в Бургас и в София - с 10 на 100. Единствено в Кърджали се чака да има поевтиняване - с към 1,5 %.

Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес проектите на сдруженията, които бяха утвърдени от общините и регулатора още преди година, изясни преди дни Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

„ Тези цени към този момент са утвърдени и Комисията не може да не ги утвърди и да влязат в действие. Това ще се случи, другояче тези търговски сдружения ще съдят Комисията за пропуснати изгоди “.

Според предложенията от Нова година най-вече за вода ще заплащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще коства над 3 лв..

За Видин скокът може да стигне до 22 %, само че това ще стане единствено в случай че бъде въведена новата услуга „ филтриране на вода “.

Във Враца и Монтана повишаването ще бъде лимитирано до прага на обществената търпимост. По този мотив от регулатора още веднъж настояха за помощи за бедните, които не могат да си заплащат сметките за вода.

„ Това е процедура в целия Европейски съюз. Във всяка една страна има механизми за подкрепяне на бедните пластове, защото достъпът до вода е главно човешко право “, сподели Касчиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР