Предстоящото поскъпване на електроенергията за големите енергийни потребители с 30%

...
Предстоящото поскъпване на електроенергията за големите енергийни потребители с 30%
Коментари Харесай

Константин Делисивков: Цялата енергия от ВЕИ отива в няколко търговци

„ Предстоящото повишаване на електрическата енергия за огромните енергийни консуматори с 30% е извънредно огромно и недопустимо, а в средносрочен проект то се отразява на нашите капиталови цикли. Това нарастване се получава, тъй като от една страна в контролираната част има растеж, защото ни понижава компенсацията на разноските за ВЕИ. Компонентът зелена сила пада от 23 лева на 3,50 лева, от което нашата отстъпка става незначителна, даже имаме нарастване на цена „ обвързване към обществото “. Това сподели пред БНР Константин Делисивков, изпълнителен шеф на Българската федерация на огромните енергийни потребители, преди идния обичаен скок в цените на тока от 1-ви юли.

„ Имаме доста огромна централизация на пазарна мощ – от една страна това е БЕХ, от една година и ВЕИ секторът взе участие на свободната енергийна борса. Очаквахме продажбата от толкоз доста производители по свободно контрактувани цени да натисне цените надолу. Не се получи тъкмо по този начин. Сега виждаме, че цялата сила от ВЕИ се концентрира в четири-пет търговци. Това се отразява на пазарните равнища. Стана по този начин, че единствено промишлеността и бизнесът са изложени на рисковете на пазара, всички останали пазарни участници са предпазени и осъществят обилни маржове “, добави Делисивков в предаването „ Неделя 150 “.

„ Изпуснахме момента да създадем пазарни сегменти… Ако не се отвори изцяло пазарът и за бита, и за всички консуматори, то съществуването на контролиран сегмент попречва съществуването на енергоемки промишлености в България “. Така Константин Делисивков очерта един от огромните проблеми на либерализацията на българския пазар след 2004 година.

Делисивков уточни, че би трябвало да се одобри проект за цялостна либерализация на енергийния пазар и за отбрана на тези групи, които не могат да поемат пазарните цени.

„ Цената на обществената полита я заплаща бизнесът, защото производителите търсят по-високи цени и възвращаемост от свободния пазар. Така влизаме в един циничен кръг на липса на запас за работни заплати при нас. Това затваря кръга на нуждата на спомагателни интервенции “, добави Делисивков. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР