Предстоящото посещение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на 26

...
Предстоящото посещение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на 26
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: България не разнася шербет по време на европредседателството

Предстоящото посещаване на турския министър председател Реджеп Тайип Ердоган на 26 март е взаимна самодейност на българския министър председател Бойко Борисов, като председателстващ Европейския съвет, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Въпросите, които президентът Румен Радев прикани премиера да зададе на Ердоган, са доста значими, но те се слагат на двустранните срещи, не на равнище посредници. На тази среща ще има опция да се разиска като цяло връзките Европейски Съюз – Турция, включително, несъмнено, въздържането от интервенция във вътрешните работи на всички страни, в които има турски жители. Това разяснява външният министър Екатерина Захариева пред БТВ.

Президентът сподели, че няма да се натрапва там, където не е канен, само че прикани премиера да сложи пред Ердоган въпросите за невмешателство в нашите вътрешни работи, в изборния развой, духовния живот на българските мюсюлмани и за обезщетенията на тракийските бежанци.

Според Захариева фактът, че България съумява да провежда такава среща е голям триумф за българската външна политика.

На въпрос дали Радев е поканен, тя уточни, че президентската администрация е осведомена за всяко деяние. Когато има посещаване на равнище министър председател или външен министър, постоянно осведомяваме президента и той, в случай че има предпочитание, се среща с тях, сподели първият ни посланик.

Захариева уточни, че тепърва предстои да се посочи форматът, но „ по този начин или другояче това е формат по време на българското европредседателство и в него се срещат председателството с институциите и съответната страна, не е формат на водачите “. Ако президентът има предпочитание да се види с Ердоган, това ще се реализира, акцентира тя.

„ В никакъв случай България не разнася шербет или чай, или кафе по време на българското председателство, в противен случай “, сподели тя.

За поредния скандал между премиера и президента министърът разяснява: „ Не е прелестно, мислех, че институциите работят добре и се надявам това напрежение да се успокои и да продължим за положителното на България “. Тя самата не може да си изясни какво е провокирало тази реакция. „ Мисля, че министър председателят беше много благосклонен (в интервюто си по БТВ), тъй че се надява да се изчистят тези напрежения и не бих споделила, че е потребно за никого “.

Захариева сподели още, че не може да разяснява думите на Делян Пеевски (Радев и Борисов да се схващат като „ огромни момчета “) и добави, че „ за жалост, се завърта неговото име непрекъснато “.

За изявлението на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, че на премиера Борисов може да му се даде съветско поданство, с цел да гласоподава на президентските избори в Русия Захариева сподели, че това е „ нелепа смешка “. Тя акцентира учудването си, че Захарова е повдигнала въпроса близо три седмици след изявлението на Борисов, че „ в света има две неща, които не се избират – родителите и президента на Русия “.

Реакция би трябвало да има на подобаващото равнище, не мисля, че на българския министър отива да дава отговор на представител, сподели тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР