Предстоящото обновяване на софийския площад Александър Невски ще бъде по

...
Предстоящото обновяване на софийския площад Александър Невски ще бъде по
Коментари Харесай

Паважът към площад "Св. Ал. Невски" ще бъде премахнат

Предстоящото възобновяване на софийския площад " Александър Невски " ще бъде по план на архитектурно бюро А.Д.А, ангажирано и с ремонта ул. " Граф Игнатиев " и с водната стена на площад " Гарибалди ". Архитектурното бюро, ръководено от арх. Иво Пантелеев, през 2014 година завоюва публичната поръчка на Столична община, само че съдружие " Зограф ", в което вземат участие преподаватели от Художествената академия, приканва в писмо до медиите да се организира общоградски референдум дали утвърденият план да се осъществя. И дали софиянци са съгласни коренно да се " префасонира " пространството към катедралния храм " Св. Ал. Невски " по модела на ул. " Граф Игнатиев ". Става въпрос за така наречен Зона 4 от Централна градска част, чието обновяване ще коства 20 млн. лева без Данък добавена стойност.

По плана на А.Д.А се планува замяна на паважа на ул. " Оборище " в сектора от ул. " Раковски " до Паметника на Незнайния боец. " Предстои да бъдат извадени и отстранени вечно едроразмерни павета, макар че са декларирани за монумент на културата и са под закрилата на закона, с цел да бъдат заменени с " съвременна " настилка, която освен, че е със противоречива хармония, само че по обясними аргументи надали ще издържи и оцелее десетилетия ", притесняват се от съдружие " Зограф ".

Предвижда се всички тротоари към площад " Ал. Невски " да се изравнят с равнището на уличното платно, което може да наложи слагането на ограничители, поради сигурността на пешеходците. " Не е изключено там да се появят познатите ни до болежка от " Графа " гранитни ограничители вид " перки на акула ", притесняват се членовете на съдружие " Зограф ".

Предлага се в паважа към самия храм-паметник " да се инкрустират " златни " плочки, които ще показват респект към жители с принос към София и към България ", написа в ескизния план на А.Д.А. Плочките в действителност ще са бронзови, с размера на паве и " ще внесат спомагателна символика ", аргументират се създателите на плана.

Скулптурната комбинация " Ослепените Самуилови воини " на Любомир Далчев ще бъде махната от градинката зад Военния клуб. На нейно място планът на А.Д.А ще инсталира " комбинация от модули от лят камък ". От същия лят камък са и пейките на площад " Славейков ". Скулптурата на Далчев се обмисля да бъде сложена в градинката сред Софийския университет и Художествената академия.

Сдружение " Зограф " се обръща към министъра на културата Боил Банов, към Националния институт за недвижимото културно завещание и към Столичния общински съвет незабавно да потърсят мнението на софиянци за предвижданите радикални промени в наситеното с национални светини и знаци пространство към катедралния храм " Св. Ал. Невски ". В апела се отбелязва, че мястото се намира под закрилата на Закона за културното завещание.

Обществената поръчка за реорганизация на зона 4 на Централна градска част обгръща площад " Ал. Невски ", пл. " Народно заседание ", градините " Кристал ", пред ректората на Софийския университет и пред църквата " Света София ", паметника " Левски " и пл. " Гина Кунчева ", пространството сред ул. " Оборище " и Военния клуб, сектор от ул. " Оборище " източно от пл. " Ал. Невски " и част от ул. " Париж ", сред ул. " Оборище " и бул. " Цар Освободител ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ремонтите в центъра на София (72)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР