Предстоящото гласуване на влизането на България, Румъния и Хърватия в

...
Предстоящото гласуване на влизането на България, Румъния и Хърватия в
Коментари Харесай

Радан Кънев пред Дарик: Отсъствието ни от Шенген не е решение на проблема на Австрия

Предстоящото гласоподаване на влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген е най-важната външнополитическа тематика. Макар и Европейският парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК) да са безапелационни, че страните са подготвени за това и са изпълнили всички механически критерии, някои страни дават все по-категоричен сигнал, че няма да позволен присъединението на трите страни към пространството за свободно придвижване.

Темата разяснява в предаването „ Кой приказва? ” по Дарик радио Радан Кънев, европейски народен представител от най-голямата политическа група в Екологичен потенциал - Европейската национална партия.



Радан Кънев, Снимка - Дарик радио, списък

" Боя се, че и този опит на страната ни да влезе в Шенген е жертван. Повече от месец беше ясно, че в случай че Холандия в тази обстановка има съдружник за налагането на несъгласие, несъгласие ще бъде наложено. Включването на Швеция не беше кой знае каква изненада, само че това на Австрия към този момент е по-голяма изненада и е доста противен знак. Очертава се една относително мощна коалиция, която да наложи това несъгласие, и нашите страни би трябвало да си създадат доста съществени заключения за степента, в която са положени сполучливи дипломатически старания ", разяснява Радан Кънев.

По думите му концепцията, че в Екологичен потенциал имаме някакво съществено въздействие във връзка с разширението на Шенгенската зона, е повече от наивна. " Тя е неверна и се насажда от ръководещите в България, с цел да спестят своята отговорност ", безапелационен е Кънев.

" Ако за България има в действителност призрачен геополитически сюжет, това не е сюжетът, при който за следващ път нашата кандидатура за Шенген бива отсрочена, както се обрисува, а това е сюжетът, при който страните кандидатки бъдат разграничени и всъщност европейската граница мине по Дунав, това е в действителност огромният риск пред нас ", уточни още евродепутатът.

Според него рискът е напълно действителен, в случай че България продължава да бъде страна, която наподобява изцяло неуправляема.

" Аргументите, свързани с корупцията в България, са законни, само че няма никаква логичност една страна заради високите равнища на корупция и усложненията, които изпитва в налагането на закона си, да бъде наказвана посредством изолираност по този метод, тъй като такава изолираност единствено задълбочава казуса ", разяснява още Радан Кънев.

" Австрия има десетократно повече влизания на мигранти, в сравнение с в предходни години. Тя има този проблем, в случай че България и Румъния не са в Шенген, тъй че очевидно нашето неявяване от Шенген не е решение на казуса на Австрия. Това би трябвало да бъде коментирано на дипломатическо равнище сред нас и австрийската страна ", сподели още Кънев.

Той изрази безапелационното си мнение, че отговорът е в партньорството, не в изолацията.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР