Предстоящият утре полуфинал от Шампионската лига между Рома и Ливърпул

...
Предстоящият утре полуфинал от Шампионската лига между Рома и Ливърпул
Коментари Харесай

Трагичната история за едно самоубийство след Рома – Ливърпул

Предстоящият на следващия ден полуфинал от Шампионската лига сред Рома и Ливърпул върна спомените от финала за КЕШ сред двата тима през 1984 година По-възрастните почитатели си припомниха по-романтичните времена на спорта, само че историята на онази вълнуваща майска вечер от средата на 80-те години подсети и за една от най-трагичните истории във футбола.

 На 30 май 1984 година Ливърпул побеждава Рома с 4:2 след дузпи посред Рим. На „ Олимпико “. Капитан на „ вълците “ в този мач е клубната легенда Агостино ди Бартоломей – брилянтен халф, чиито качества все едно бяха присадени на Андреа Пирло. Точно 10 години след нещастния край за КЕШ Ди Бартоломей се самоубива, а новината раздрусва италианския футбол.

Преди Джузепе Джанини, Франческо Тоти и Даниеле де Роси, точно Аго, както е именуван от почитателите, е признакът на Рома. Носи екипа на „ вълците “ в продължение на 15 години, като за този интервал изиграва 308 мача (148 като капитан) и вкарва 67 гола. Лидер е на евентуално най-страховитата халфова линия първоначално и средата на 80-те години на ХХ век. Играе паралелно до Карло Анчелоти, Бруно Конти, Тотиньо Серезо и Пауло Роберто Фалкао. С капитанската лента през 1983 година извежда Рома до шампионската купа, първа за „ вълците “ след повече от 40 години и втора в клубната история.

 Рим тече във вените на Ди Бартоломей. Роден на 8 април 1955 година в бедните покрайнини на Вечния град, той стартира да играе в школата на Рома на 14-годишна възраст. Четири години по-късно, откакто към този момент е спечелил юношеското състезание, дебютира за първия тим в мач против Интер с именития Джачинто Факети. Висок и елегантен, притежаващ необикновен взор върху играта, Аго се трансформира в незаместим състезател за „ джалоросите “.

Играе ролята на диригент, шеф на халфовата линия. Позиция, която в Италия става известна около именития Джани Ривера. „ Диктува играта от центъра на терена. Превъзходен дистрибутор на топката, а дългите пасове са непокътнатата му марка “, написа в скаутския отчет на Ливърпул преди финала за КЕШ през 1984 година

Анализът е изцяло прецизен. Ди Бартоломей с 60-метрови пасове доставя топката навръх крайници на собствен съотборник. Точно както и Пирло, римлянинът не тича доста по терена и не се връща в отбрана. Често е именуван муден и ленив. Талантът му обаче е неоспорим. „ Той в никакъв случай не мърда на терена, без да има причина за това. Когато се постанова да тича, постоянно го прави елегантно и с вдигната глава.   Дългите му пасове са съвършени “, разяснява тогавашният треньор на Рома Нилс Лидхолм.

През 80-те години ролята на футболния диригент стартира да изчезва. Селекционерът на националния тим на Италия Енцо Беардзот избира биткаджийте Марко Тардели и Габриеле Ориали пред усета и фантазията на Аго. Изненадващо, само че Ди Бартоломей през кариерата си не получава нито една повиквателна за националния тим. Така сигурно може да му бъде сложено званието Най-великият италиански футболист, който в никакъв случай не е играл за „ адзурите “.

Благодарение на мощния си удар, Агостино ди Бартоломей вкарва доста голове от далечна отдалеченост през кариерата си. Освен това е невъзмутим реализатор на дузпи. Най-ключовата от тях е на полуфинала на КЕШ през 1984 година против Дънди Юнайтед. „ Вълците “ губят първия мач в Шотландия с 0:2. На реванша Ди Бартоломей вкарва дузпа при успеха с 3:0, която е извънредно противоречива. Години по-късно се схваща, че тогавашният притежател на „ джалоросите “ Дино Виола е направил опит да подкупи съдията. По време на финала против Ливърпул Аго резервира успокоение против танцуващите крайници на Брус Гробелар и бележи от бялата точка. Това обаче не съумява да сторят Бруно Конти и Франческо Грациани.

 Самият Ди Бартоломей разказва финала за КЕШ от 1984 година като мача на живота си. Трудно е да не се съгласим с него. Играейки в Рим, пред личните си почитатели, той несъмнено е играчът на мача. Докато съотборниците му са сковани от напрежението, класата на Ди Бартоломей изпъква на терена. Той е в основата на всеки ход на Рома, спокоен и събран в играта си. Не губи нито едно единоборство и основава рискове за противника всякога, когато е с топката в краката.

След постоянното време и продълженията резултатът е 1:1, а Ливърпул печели след дузпи. Изходът е можело да бъде друг и Ди Бартоломей да вдигне трофея на „ Олимпико “. За това обаче съдията Ерик Фредриксон (Швеция) е трябвало да отсъди очевидния фаул против вратаря на „ вълците “ Франко Танкреди преди гола на Фил Нийл в 13-ата минута.

 За страдание, този край се оказва един от последните мачове на Агостино ди Бартоломей за „ джалоросите “. След края на сезона за треньор на отбора е назначен Свен-Йоран Ериксон, а на Аго е разрешено да премине в Милан. Самият той се опълчва на този трансфер и в многочислени изявленията акцентира голямата си обич към Рома. След единствено месец като състезател на „ росонерите “ халфът бележи победния гол за Милан против „ вълците “ на „ Сан Сиро “. Когато Ариго Саки поема „ червено-черните “ от Милано през 1987 година, Ди Бартоломей отива за една година в Чезена. След това два сезона играе за Салернитана и през 1990 година приключва кариерата си.

 Преди да спре с футбола, Аго чака предложение от Рома, само че такова не идва. След 15 фантастични години в работа на „ вълците “, донесли му статус на клубна легенда, халфът наподобява е пропуснат от обичания си клуб. „ Джалоросите “ загърбват един от най-великите си играчи.

За Ди Бартоломей следват редица психически рецесии и меланхолия, защото не съумява да се нагоди към живота отвън футбола. Изпада във финансови усложнения, защото редица от бизнес плановете му се провалят. Включително и подобен, обвързван с отварянето на футболна школа. На 30 май 1994 година сутринта Агостино ди Бартоломей излиза на балкона на вилата си в Сан Марко ди Кастелабате и се прострелва съдбовно в сърцето.

 Денят на самоубийството на Аго е индикативен. Това става тъкмо 10 години след финала за КЕШ сред Рома и Ливърпул. Дата на самоубийството сигурно не е определена инцидентно, макар че аргументите за нещастието остават неизяснени. Ди Бартоломей оставя предсмъртна записка с пояснение. Пише за отхвърлен заем и финансови проблеми. На погребението се стичат доста от приятелите на Агостино ди Бартоломей, в това число и множеството играчи, на които е бил капитан в Рома против Ливърпул.

След провалянето от „ алените “ на финала през 1984 година Бруно Конти афишира, че „ вълците “ един ден ще получат късмет за реванш против Ливърпул, който е лишил на клуба опцията да стане европейски първенец на личния си стадион. Сега, 34 години по-късно, този миг настъпи, а всеки почитател на „ джалоросите “ сигурно ще се сети освен за трагичното проваляне с дузпите, само че и за един човек, който тогава загуби не просто един мач. Ще си спомни за Агостино ди Бартоломей.
 

Карло КАРГАНЕЗЕ, Goal.com
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР