Предстоящият разговор между американския президент Доналд Тръмп и китайския му

...
Предстоящият разговор между американския президент Доналд Тръмп и китайския му
Коментари Харесай

Доналд Тръмп и Си Цзинпин се очаква да постигнат временно премирие на срещата на Г-20

Предстоящият диалог сред американския президент Доналд Тръмп и китайския му сътрудник Си Дзинпин бързо се трансформира в най-очакваното събитие от срещата на високо ниво на Г-20, която стартира на следващия ден в Осака, Япония. Двамата ще се срещнат в събота - последния ден от събитието, заяви представител на Белия дом.

По-рано стана ясно, че Съединени американски щати и Китай са постигнали " краткотрайно помирение " в комерсиалния спор и че договарянията ще бъдат обновени. Това заяви Reuters, базирайки се на китайското издание South China Morning Post. Въпреки това не се чака да се стигне до съглашение по време на срещата на Тръмп и Дзинпин.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Добри планове

Това е първата среща сред президентите, откакто през май договарянията още веднъж се провалиха, като обвинявания за случилото се бяха отправени и от двете страни. Малко по-късно в действие влязоха по-високи мита за вноса на артикули от азиатската страна на стойност 200 милиарда $, а Тръмп подреди на непрекъснатия търговски представител Робърт Лайтхайзър да се стартира процедура за увеличение на митата върху останалите вносни артикули от Китай за близо 300 милиарда $. В резултат Китай наложи по-високи мита на вноса на американски артикули в размер на 60 милиарда $.

Според информация на South China Morning Post държавните управления на двете страни ще разгласяват прессъобщения с детайлите по краткотрайното помирение в идващите няколко дни. Примирието ще спре влизането в действие на митата върху артикули за 300 милиарда $, като съгласно изданието решението на Тръмп да спре въвеждането им се дължи на единодушието на Си за провеждането на срещата. Седмици преди срещата на Г-20 Тръмп разяснява, че чака да се беседва със Си Цзинпин, само че от Пекин не бяха удостоверили. Тогава американският президент предизвести, че Съединени американски щати неотложно ще вкарат новите мита, в случай че китайският президент не взе участие в двустранната среща.

Неясен излаз

Срещата сред Тръмп и Дзинпин, както и краткотрайното помирение сред двете страни, алармират желанието за възобновяване на договарянията и реализиране на съответен краен резултат, само че в събота надали ще се стигне до съглашение, което да приключи едногодишния търговски спор. Според осведомен източник с проектите на Пекин, представен от Financial Times, Си Цзинпин желае да разиска влошаващите се връзки сред двете най-големи стопански системи в света, освен комерсиалния спор. Все отново множеството специалисти са на мнение, че комерсиалните договаряния ще бъдат обновени, а Тръмп и Си ще се опитат да прекратят нова ескалация в комерсиалното напрежение. Срещите на Тръмп
По време на престоя си в Осака Тръмп ще се срещне с девет международни водачи, съобщи представител на Белия дом. Разговорите ще стартират още преди началото на Г-20 в четвъртък, когато американският президент ще се види с австралийския министър-председател Скот Морисън. В петък Тръмп ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин, премиера на Япония Шиндзо Абе и министър-председателя на Индия Нарендра Моди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР