Предстоящите преговори за многогодишната финансова рамка на ЕС за периода

...
Предстоящите преговори за многогодишната финансова рамка на ЕС за периода
Коментари Харесай

"За" или "против": Да се обвържат ли еврофондовете с върховенството на закона

Предстоящите договаряния за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година ускориха дебатите по въпроса дали върховенството на закона би трябвало да се обвърже с отпущането на еврофондове.

Позициите се втвърдяват – при започване на октомври унгарският министър председател Виктор Орбан дефинира концепцията достъпът до европейски фондове да се обвързва със съблюдаване на демократичните правила и върховенството на закона като политическа фраза, употребена за офанзива против членки на евросъюза.

Преди това финландският министър председател Анти Рине, чиято страна е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, сподели, че всички страни в блока наподобяват подготвени да одобряват, че уважението към демократичните правила би трябвало да е изискване за достъпа до евросредства, и това е един от няколко въпроса, по които всички страни в съюза се приближават до обща позиция.

Орбан в същото време съобщи, че би било контрапродуктивно да се основават подозрения за идеологическата ориентировка на дадена страна и климат, в който тя може да бъде нападана. Това " би довело до доста неща, само че не и до съдействие ".

Според Рине обаче " задачата не е да се притиска до стената която и да било страна членка " - въпросът е " по какъв начин да се защитят елементарните европейци от деспотизма и неспазването на правилата на господство на закона ".

Явното изтощение на Европейската комисия да откри ефикасен механизъм за преодоляване на това, което счита за антидемократични подходи, ще бъде основен тест за новия й ръководител Урсула фон дер Лайен, която занапред следва да разкрие по какъв начин има намерение да води идните договаряния за идващия седемгодишен бюджет на блока.

Сред главните поддръжници на предлагането са държавните управления на Франция, Финландия и Холандия, както и авторитетни членове на Европейската комисия.

Евродепутати твърдят, че в механизма за отбрана на върховенството на закона посредством прекъсване на евросредства е планувана цялостна отбрана на крайните бенефициенти.

Голямата борба ще се състои сред страните - членки в Съвета на Европейски Съюз, като Варшава, Будапеща и други столици към този момент показаха запаси или очевидна съпротива.

Подкрепяте ли обвързването на върховенството на закона с отпущането на евросредства? Можете да се включите във втория стадий на дебата на " Капитал " (тук), в който своите тези " За " и " Против " пазят евродепутатът Искра Михайлова (ДПС/ " Обнови Европа " ) и Марк Лайтай, основен анализатор в унгарския институт " Незьопонт Интезет ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР