Предстоящите предложения на Европейския съюз за преразглеждане на пазара на

...
Предстоящите предложения на Европейския съюз за преразглеждане на пазара на
Коментари Харесай

ЕС развързва сметките за електроенергия от цените на горивата

Предстоящите оферти на Европейския съюз за преразглеждане на пазара на електрическа енергия в блока ще се опитат да създадат сметките за сила на потребителите по-малко обвързани с краткосрочните съмнения в цените на изкопаемите горива , съобщи Европейската комисия, представена от Ройтерс.

Европейски Съюз реформира своя енергиен пазар, с цел да се опита да избегне повтаряне на обстановката от предходната година, когато съкращенията на доставките на съветски газ доведоха европейските цени на електрическата енергия до рекордни равнища, подвигнаха сметките за семействата и принудиха някои промишлености да затворят.

В социална полемика, почнала в понеделник, Комисията изложи многочислени разновидности за преразглеждане на метода, по който електроцентралите продават електрическа енергия, като част от пазарната промяна, която ще бъде препоръчана през март.

" Трябва да създадем пазара на електрическа енергия подобаващ за бъдещето, позволявайки му да дава преимуществата на наличната чиста сила за всички ", сподели еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън.

Предложението на Европейски Съюз ще има за цел да разшири потреблението в Европа на дълготрайни контракти, които дават на електроцентралите закрепена цена за тяхната електрическа енергия - " контракти за разлика " (ДзР) и съглашения за закупуване на електрическа енергия (СЗЕ), сподели Комисията.

Разширяването на тези видове контракти би основало буфер сред потребителите на сила и нестабилните цени на краткосрочните енергийни пазари, което ще докара до по-стабилни сметки за сила за семействата и фирмите, се споделя в известието.

Това може да стане посредством повече публични търгове за възобновима сила, които включват СЗЕ, или обезпечени от страната кредитни гаранции за фирмите да подписват СЗЕ.

Европейски Съюз би могъл също по този начин да подтиква подписването на ДзР или посредством въвеждане на характерни правила на Европейски Съюз за ДзР и прехвърляне на националните държавни управления да решат по какъв начин да ги употребяват.

По-радикални промени, като условие всички нови електроцентрали, които получават държавна поддръжка, да подписват ДзР, също са вероятни, обявиха от Еврокомисията.

Друг вид може да бъде да се разреши на националните държавни управления да налагат ДзР на избрани съществуващи електроцентрали, макар че Комисията сподели, че това би довело до опасности.

" Това може да направирискови нужните вложения в този вид произвеждане, да усили разноските за тези вложения и в следствие да бъде контрапродуктивно ", се споделя в известието.
 Шарл Мишел: Европейски Съюз би трябвало да направи повече за високите цени на силата
Шарл Мишел: Европейски Съюз би трябвало да направи повече за високите цени на силата

Той прикани и за повече икономии на енергийни ресурси
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР