Предстоящите пет години се очаква да бъдат най-топлият регистриран период.

...
Предстоящите пет години се очаква да бъдат най-топлият регистриран период.
Коментари Харесай

Синоптици с уникална прогноза за следващите 5 г. предрекоха аномалия, която...

Предстоящите пет години се чака да бъдат най-топлият регистриран интервал. За това предизвестяват от английската метеорологична работа, съобщи БГНЕС. Според английските метеоролози има огромен риск температурите да се покачат повече от 1,5 градуса преди 2024 година

В постоянната „ десетилетна прогноза”, разглеждаща плануваните климатични трендове в кратковременен проект, се споделя, че всяка година сред 2020-2024 година ще е с 1,06-1,62 градуса по-гореща от историческите междинни стойности.

Британската метеорологична работа предвижда, че „ вероятно” най-горещата записана година, 2016 година, ще отстъпи шампионата в тази времева рамка.

„ Най-новата петгодишна прогноза допуска продължаващо стопляне, в сходство с устойчивите високи равнища на парникови газове”, споделя Дъг Смит, помощник от Met Office. „ Несигурността съществува в границите на прогнозата, само че множеството райони се чака да бъдат по-топли и прогнозите на модела допускат засилено стопляне над сушата, изключително в северните елементи на Европа, Азия и Северна Америка”.

Прогнозата гласи, че като се изключи огромно вулканично изригване, което би могло да блокира стоплянето от слънцето, междинните петгодишни температури се чака да бъдат сред 1,15-1,46 градуса над равнището на прединдустриалната епоха.

Това се съпоставя със приблизително стопляне през 2015-2019 с 1,09 градуса. Всички години в този интервал бяха измежду най-горещите, регистрирани до тогава.

Само през предходната година бяха регистрирани рекордни стойности в няколко страни, в това число в цяла Северна Европа, по време на невиждана вълна, за която учените настояват, че е породена най-вероятна от климатичните промени.

Парижката договорка от 2015 година задължава нациите да лимитират повишението на температурата до „ много под” 2 градуса посредством внезапно понижаване на излъчванията на парникови газове.

По-амбициозната граница от 1.5 градуса ще изисква излъчванията да падат 7,6% годишно до 2030 година, сочат от Организация на обединените нации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР