Предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия

...
Предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия
Коментари Харесай

Пенка Георгиева: Как ще живеят децата с левкемия след промените във Фонда?

Предстоящите огромни промени в здравната система са опит с човешкия живот. Това разяснява пред bTV членът на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца Пенка Георгиева. Тя позволява, че е допустимо да има и лобистки ползи зад измененията, включени в преходните и заключителни разпореждания на проектозакона за Бюджет 2019.

Според измененията, от началото на 2019 година Фондът за лекуване на деца в чужбина минава на послушание на Здравната каса. В надзора на Здравната каса няма готови хора, които да преглеждат характерната документи, счита Георгиева.

По думите й Фондът за лекуване на деца не лекува единствено деца в чужбина. " Най-големият риск е за децата с левкемии и децата с тежки онкологични болести. На всяко съвещание на 10-15 деца се заплащат медикаменти, които не се поемат от Касата. От 1 януари по какъв начин ще живеят тези деца с левкемия? Д-р Дечо Дечев си прави опити с тези деца ", съобщи Георгиева.

Съветът към Фонда ще бъде закрит, точно той беше звеното, което се занимава със заявките на тежко заболели деца. " Не може да тръгнеш против децата на България ", съобщи Георгиева.

Въпросът е след 1 януари по какъв начин децата ще намерят помощ за лекуването си. Ако Дечев ще ги стопира, ще умират ли; в случай че ще ги пуска да се лекуват, ще се извини ли обществено на членовете на Обществения съвет, запита Пенка Георгиева.

Тя подчертава и върху законови проблеми - защо Касата има право да заплаща. Например - няма по какъв начин да се поемат разноските за терапия в Турция или във Англия след Брекзит.

Относно изказванията на ръководителя на Здравната каса доктор Дечо Дечев, че са допускани злоупотреби с офертите за лекуване, Георгиева предложи зам.-управителя на Касата да се занимае с тях. Именно зам.-управителят разписва формулярите - това в никакъв случай не е било отговорност на Фонда, сподели тя.

Според нея не е нарушаване заявки да идват и без оферта, тъй като непознатите лечебни заведения не могат да дават постоянно планирана сума за лекуване.

Георгиева прикани съветниците на доктор Дечо Дечев да си премислят отношението към българските деца.

Според нея проблематично е и сливането на Агенцията по трансплантации с медицинския одит, които се сплотяват в една мегаагенция. Възможно е ползите на нуждаещите се (сред които към този момент има и починали) да бъдат подценени поради очертаващия се огромен скандал с новата конструкция към пререгистрирането на лечебни заведения, лекарски кабинети и лаборатории.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР