Предстоящата зима може да се окаже една от най-трудните от

...
Предстоящата зима може да се окаже една от най-трудните от
Коментари Харесай

Еврокомисар: Предстоящата зима може да е една от най-трудните от поколения насам

Предстоящата зима може да се окаже една от най-трудните от генерации насам, предизвести европейският комисар по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони, съобщи Агенция Франс Прес.

" Няколко предупредителни знака се демонстрират в алено. Цените на силата доближиха нови върхове, инфлацията продължава да пораства, а доверието в стопанската система се утежнява. А войната, разпалена от Русия, продължава ", съобщи Джентилони на конференция в Брюксел.

Цените на газа в края на август бяха 15 пъти по-високи, в сравнение с преди пандемията Covid-19, и съвсем двойно по-високи спрямо юли, когато Европейската комисия разгласява последните си стопански прогнози, сподели Джентилони.

На 14 юли изпълнителният орган на Европейски Съюз съобщи, че чака брутният вътрешен артикул да нарасне с 2,6 % през 2022 година и с 1,4 % през 2023 година Тези стойности към този момент са поправени в посока надолу спрямо предходните прогнози на Комисията, съгласно които се очакваше напредък от 2,7 % през 2022 година и 2,3 % през 2023 година

" Икономическите вероятности зависят в решаваща степен от развиването на енергийните пазари и ще се влошат доста спрямо нашия главен сюжет при положение на цялостно спиране на доставките на съветски природен газ ", предизвести комисарят по въпросите на стопанската система.

Успоредно с това изискванията за финансиране се стягат както в Европа, по този начин и в международен мащаб. Еврото е паднало под паритета на $ за първи път от 20 години насам, а развиването на обстановката в Съединени американски щати и Китай демонстрира, че външното търсене ще остане едва, добави комисарят. 

" Все отново не всичко е толкоз тъмно ", сподели Паоло Джентилони, като се базира на обстоятелството, че европейската стопанска система се показа по-добре от предстоящото през първата половина на годината.

В сряда Евростат ревизира нагоре данните за растежа на стопанската система на еврозоната през първото и второто тримесечие надлежно до 0,7% и 0,8%.

" Пазарът на труда се развива добре. През второто тримесечие заетостта в Европейски Съюз продължи да се усилва (с 0,4 %). Безработицата продължи да понижава и през юли доближи исторически най-ниското си равнище от 6 % ", съобщи Паоло Джентилони. " Прекъсванията във веригата на доставки понижават, претоварването на пристанищата в Съединени американски щати и Китай е доста по-малко. Тези събития ще спомогнат за понижаване на инфлационния напън, тъй че инфлацията може би към този момент е достигнала своя връх ", добави европейският чиновник.

Инфлацията в еврозоната доближи нов рекорден връх от 9,1% през август.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР