Предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото на 2020

...
Предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото на 2020
Коментари Харесай

Скандал с третата българска изложба в Лувъра: Иконите ни заедно с ятагани в отдел Ислямско изкуство

Предстоящата трета българска галерия в Лувъра през лятото на 2020 година е на път да провокира публичен скандал. Причина е, че на нея православни икони от XVI-XVIII в. ще бъдат показани в отдела за ислямско изкуство, наред с ятагани и други атрефакти. Причината е, че кураторът на изложбата желае да показа „ взаимоотношението “ сред ислямското и християнското изкуство по нашите земи в този интервал, написа OFFnews.bg.

На тези планове реагираха остро от Института по проучване на изкуствата към Българска академия на науките.

Предисторията

В края на ноември 2019 година президент-директорът на музея " Лувър " Жан-Люк Мартинез изпраща писмо до министъра на културата Боил Банов. В писмото Мартинез написа: " Имам удоволствието да Ви потвърдя, че в границите на съдействието сред нашите две институции Лувърът ще показа изложбата с работното заглавие все още: " Изкуство и култури в България (16-18 век) " през лятото на 2020 година Радостен съм за това ново съдействие, което стартира още от 2018 година сред нашите две институции. Убеден съм, че този нов и автентичен взор към България ще има огромен триумф ".

На процедура това ще бъде третата българска галерия в Париж. Да напомним, че съществува контракт за съдействие с френския музей, който бе подписан още по време на мандата на Вежди Рашидов като културен министър.

Темата на третата българска галерия е " Изкуство и култури в България (16-18 век) ", а датите на експозицията са към момента не изцяло конкретизирани, само че най-вероятно това ще се случи през лятото на тази година.

Месеци преди формалното обявяване на изложбата, работейки по тематиката Министерството на културата насочва молба към разнообразни специалисти от музеи, НБКМ и Българска академия на науките да се срещнат с куратора на изложбата госпожа Шарлот Мори, която идва в България през лятото на 2019. 

На тези срещи нашите специалисти схващат, че тематиката на изложбата към този момент е конкретизирана. Тя ще касае интервала на " османско наличие " у нас (както е политкоректно да се назовава в момента) и ще изследва " взаимоотношенията " сред ислямското и християнското изкуство.

За това сигнализира професор лекар Емануел Мутафов, шеф на института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките в публикацията си " Третата „ българска “ галерия в Лувъра ни показва като европейска Турция ".

В позицията си Мутафов задава редица въпроси, измежду които да вземем за пример - за какво изложбата ще бъде експонирана в отдел " Ислямско изкуство ", помещаващ се в едно от подземията на Лувъра.

" В тази идея за галерия, заложена от Париж, още веднъж става дума за прословутото западноевропейско отношение към нас като част от европейска Турция, несъмнено още в края на XIX в. да вземем за пример в книгата на James Baker, Turkeyin Europe. London, Paris & New York, Cassel Petter & Galpin, 1877 ", написа Мутафов в умозаключение на публикацията си.

Впрочем, запитване във връзка идната галерия е отправено с писмо до Министерството на културата от шефовете на ЦСВП „ Иван Дуйчев “ при СУ „ Св. Климент Охридски “ и на ИЕФЕМ–БАН, от тогавашния зам.-ректор по научната и художествено креативната активност на НХА, както и от ръководителя на УС на Асоциацията на реставраторите в България. Това се случва с писмо  № 181-РД-08 на 01.08.2019 година До момента отговор от МК няма.

С концепцията да получим цялостна и справедлива информация за назряващия скандал към третата българска галерия в Лувъра изпратихме нашите въпроси до Министерство на културата, Българският културен институт в Париж и посолството ни във френската столица.

Ето какви въпроси адресирахме към трите институции:

1. Кой е създателят на концепцията за изложбата „ Изкуството и културата на България XVI-XVIII век “ в Лувъра?
2. Съгласувана и утвърдена ли е концепцията от страна на Министерството на културата и на Българския културен институт в Париж?
3. Запознати ли сте с възраженията за идната галерия, касаещи излагането на православни икони в зала за ислямско изкуство?
4. Как ще коментирате тезата на изкуствоведа от Българска академия на науките Емануел Мутафов, че сходна галерия не може да бъде идея на актуалната българска страна?

Очакваме отговор на поставените въпроси и ще ви уведомим незабавно, откакто това се случи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР