Предстоящата автокефалия на Украинската православна църква е голямо поражение за

...
Предстоящата автокефалия на Украинската православна църква е голямо поражение за
Коментари Харесай

Путин и Кирил – фиаско домашно производство

Предстоящата автокефалия на Украинската православна черква е огромно проваляне за Путин и патриарх Кирил. Но за това те могат да се сърдят само на себе си, показва съветският публицист Константин Егерт в коментар за Дойче веле.

Киевската катедрала " Света София " през днешния ден е музей, където могат да се прегледат едни от най-уникалните средновековни мозайки в Централна Европа. В началото на октомври в катедралата кипи усилена работа, издигнато е скеле, ремонтите са в цялостен ход. Най-вероятно точно тук пратениците на Вселенския патриарх Вартоломей ще прочетат формалния указ, с който на Украинската православна черква се дава самоуправление.

Тотален раздор

Засега точната дата, на която ще бъде провъзгласена автокефалията, още не е известна, само че решението на Вартоломей към този момент докара до цялостен разпад на връзките сред Украинската и Руската православна черква. " Московската черква ", както постоянно я назовават в Украйна, е набожен покрив на най-голямата православна общественост в тази страна. Тя има административна самостоятелност, само че счита таман Москва за собствен нравствен дом. Още през 1688 година Константинополският патриарх Дионисий дава на московските патриарси правото да назначават киевските митрополити. Възникнала преди близо 17 века, Константинополската патриаршия е най-старата всред 15-те автокефални православни църкви и обичайно бива считана за " първа измежду равни ". Днес патриарх Вартоломей твърди, че указът от 17 век е бил краткотрайно решение. Той има намерение да възвърне върховенството на Вселенската патриаршия в Украйна и в следствие от това да даде на Украинската православна черква правото да бъде независима. През 1990-те години, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, в Украйна породиха две православни църкви, които тогава бяха оповестени за нелегитимни. Сега Вартоломей анулира и това решение.

Московският патриарх Кирил реагира яростно: при започване на седмицата той постанови да се пресечен всички публични връзки с Вселенската патриаршия. Това значи, че съветски духовници към този момент нямат право да вземат участие в общи богослужения с представители на Вселенската патриаршия, а съветски богомолци не могат да получават причестяване в църкви под егидата на Вартоломей.

Съперничеството сред Руската православна черква (РПЦ) и Вселенската патриаршия не е от през вчерашния ден. Константинополската черква в действителност е най-старата, само че в днешни дни е напълно дребна. Докато РПЦ е самостоятелна едвам от 16 век, само че пък сега е най-богатата православна черква и има най-вече почитатели. През 1996 година тогавашният московски патриарх Алексий II за няколко седмици приключи връзките с Вселенската патриаршия заради спор, подобен на днешния: за православната пълномощия в Естония. В резултат от този спор в Естония породиха две православни църкви. Едната е лоялна към Москва, а другата - към Вселенската патриаршия.

И въпреки всичко: рецесията към украинската автокефалия е най-сериозната в по-новата история. След като Владимир Путин анексира Крим и на процедура нахлу в Източна Украйна, патриарх Кирил верноподанически последва линията на Кремъл. В обществените си изяви той се гневи против " гражданската война в една братска страна " и назовава руснаците и украинците " един народ ". Такива изказвания са надалеч от действителността, те на процедура напълно пренебрегват съветската инвазия и украинския държавен суверенитет. Местният водач на промосковската православна черква в Украйна митрополит Онуфрий на процедура прави същото, въпреки и по-предпазливо.

Загърбване на всичко съветско

Не закъсняха и реакциите в украинското общество, което от ден на ден клони към мнението, че " Московската черква " е сътрудник на Путиновата агитация. С течение на времето надлежно все по-интензивни ставаха и апелите за украинска автокефалия. През 2016 година съветският патриарх Кирил отхвърли да взе участие във Вселенския православен съвет под председателството на Вартоломей на остров Крит. Кирил убеди и ръководителите на православните църкви на България, Грузия и Антиохия да последват това решение. За Вартоломей такива дейности са явен опит да бъде подкопана личната му позиция, заради което той втвърдява своята линия във връзка с Москва. И когато украинският президент Порошенко го помоли да даде самостоятелност на украинската черква, Вартоломей незабавно се възползва от момента.

Това не значи, че Московската патриаршия ще бъде неразрешена в Украйна. Тамошните закони подсигуряват свободата на вероизповеданията. Много епископии и енории ще продължат да считат Кирил за собствен нравствен лидер. Въпреки това в Украйна върви развой на загърбване на всичко съветско. Този развой беше интензивен от войната и отсега нататък вероятно от ден на ден вярващи ще се причисляват към новата самостоятелна Украинска православна черква. Тя от единствено себе си от ден на ден ще се трансформира в притежател на украинския национализъм, фалшифициран с значително шовинизъм. Това е неизбежната последица от украинския народен строеж, който беше катализиран от експанзията на Путин.

Най-големият победител в този развой е президентът Порошенко, който през 2019 година ще се бори за нов мандат. А огромните губещи са патриарх Кирил и съветският държавен глава Владимир Путин, които обаче могат да се сърдят за това проваляне само на самите себе си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР