Предстои връщане на контейнери с отпадъци в Италия, които са

...
Предстои връщане на контейнери с отпадъци в Италия, които са
Коментари Харесай

Екоминистърът с горещи новини за италианския боклук, ето какво ще го правим

Предстои връщане на контейнери с боклуци в Италия, които са конфискувани след инспекции в Батак и Варна.

Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на депутатски въпрос в границите на парламентарния надзор.

Той разяснява и обстановката с сдружение "Феникс " в Плевен, където се води следствие.

Ако се откри, че има нарушавания на вносителя - отпадъците ще бъдат върнати в Италия, а в случай че нарушаванията са осъществени от приемащата българска компания, ще бъде издадена заповед за екосъобразно отнасяне за сметка на сдружението, адресат, означи още той.

Борисов се закани: Буквално ще смажем отговорните!

Министърът уточни, че на площадката са правени четири спомагателни инспекции, които са посочили, че всичко е наред и документите от тези инспекции са предадени на проверяващите органи за следващи дейности.
Министърът сподели, че е открито, че същата компания, чиито дейности по изхвърляне на боклуци под мост на автомагистрала "Струма ", провокираха пожар, продължава да натрупа боклуци наоколо до моста.

В случая ще бъде издадено наставление, по всяка възможност ще бъде неразрешено активността да се упражнява, до момента в който не се отстранят всички неизправности, сподели още министърът.

Той уточни, че има наклонност на всички места в страната, където хората знаят, че няма по какъв начин да осъществят към този момент импортирани боклуци, се пробват да ги изчистят и ги изхвърлят по деретата - има издадено писмо до регионалните шефове и кметовете да следят какво се случва и да не се позволява нерегламентирано предпазване и освобождение от боклуци където и да е на територията на страната.

През предходната година от Регионална инспекция за опазване на околната среда в страната са осъществени общо 8868 инспекции, за откритите нарушавания по бранш "отпадъци " са издадени 224 наказателни постановления на стойност 822 900 лв..

Това не считаме, че е задоволително и през тази година контролът би трябвало да продължи с още по-голяма мощ и с повече наказания, тъй като публичната непоносимост е извънредно висока, сподели министърът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР