Предстои в кратък срок да направим малки промени в Закона

...
Предстои в кратък срок да направим малки промени в Закона
Коментари Харесай

Гьоков: Бежанците от Украйна могат да бъдат сериозен ресурс за родните работодатели

Предстои в къс период да създадем дребни промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, в Закона за поощряване на заетостта и в Закона за обществено подкрепяне, като задачата на измененията е да бъде омекотен достъпът до пазара на труда на украински бежанци. Това сподели по време на парламентарния надзор министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той прикани за парламентарна поддръжка във връзка идните промени. Украинските бежанци могат да бъдат сериозен запас за българските работодатели, добави той.
През 2021 година са наети 6087 сезонни служащи, от които 5268 са с записана сезонна претовареност до 90 дни, а 819 с позволение от 90 до 9 месеца. Най-много от записаните сезонни служащи са от Украйна – 3890.

Сезонните служащи работят най-вече в бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “ на длъжности камериери, рецепционисти, сервитьори, бармани, готвачи и други Местоработата им е по съвсем всички курорти на българското Черноморие, както и в планинските курортни Банско, Пампорово и други.

По думите на Гьоков българският пазар на труда е един от най-облекчените в Европейски Съюз – достъпът до него е доста по-лесен, в сравнение с в други страни. Това би представлявало проблем за нашия пазар при по-висока безработица и при съществуване на квалифицирана работна ръка, само че при сегашната липса на работна ръка в България, това е положително, счита министърът. Украинските бежанци, даже и да не изискат краткотрайна или различен вид протекция, имат достъп до нашия пазар на труда за 90 дни – в селско, горско стопанство, хотелиерство и ресторантьорство, сподели Гьоков.

Той уточни, че би трябвало да се мисли и за активиране на неактивните в България, които по негова експертна оценка са към 150-160 хиляди души, от които единствено към 40 хиляди са регистрирани в бюрата по труда. Това са хора с ниска подготовка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР