Предстои токов удар за 254 хиляди малки фирми и обществени

...
Предстои токов удар за 254 хиляди малки фирми и обществени
Коментари Харесай

Манолова оспори типовия договор на КЕВР за излизането на свободния пазар на ток на малкия бизнес

Предстои токов удар за 254 хиляди дребни компании и публични институции за излизането им на свободния пазар на ток от 1 октомври. От „ Изправи се.БГ” оспорваме типовия контракт на КЕВР, тъй като той пази единствено доставчиците на ток, не и бизнеса и дребните консуматори. Това сподели в онлайн разискването на КЕВР по типовия контракт за продажба на електрическа енергия на свободния пазар водачът на гражданската платформа „ Изправи се.БГ” Мая Манолова.

Излизането на свободния пазар касае общини, общински сдружения и администрации, лечебни заведения, медицински центрове, стоматологични клиники, строителни компании, сервизи, учебни заведения, университети, детски градини, магазини, цехове, заложни къщи, туроператори, рекламни, погребални и други организации, счетоводни къщи, фондации, ловно-рибарски сдружения, всевъзможни типове офиси, еднолични търговци, събирателни сдружения, ООД, ЕООД, дребни и междинни компании и други, огромна част от които въобще не знаят, че след 17 дни би трябвало да стартират подписване на контракти за доставка на ток с определено от тях ЕРП, по към момента неразбираемо какви цени, контракт и условия и така нататък

Манолова уточни, че единствено за месец – от 1 септември до 30 септември 2020 година - 254 хиляди компании и публични институции би трябвало да сключат контракти с досегашния си или с нов снабдител на ток, което прави по над 11хиляди контракта, които да се подписват на работен ден. „ КЕВР не направи необятна осведомителна акция и подготовка с действителния бизнес и институции за идното излизане на дребните компании на свободния пазар на ток, клиентите авансово нямат получен стандартизиран контракт, с цел да се срещнат и това ще сътвори ужас, безпорядък, обърквания, доста по-висока цена на тока за несключилите нови контракти, а за доста от тези компании – в подтекста на икономическата рецесия – и фалити”, сподели тя.

Манолова оспори типовия контракт, квалифициран от КЕВР, който ще е годен за 9 месеца единствено за тези консуматори, които желаят да сключат нови контракти с досегашния си снабдител на ток. За другите клиенти, които желаят да се договарят с другите 53 снабдители на ток, отвън трите огромни, договорът ще е друг. По четири посоки на типовия контракт Манолова през днешния ден изрече рецензии.

Първата бе неналичието на компенсации за клиентите в случаите на прекъсване или некачествено подаване на ток. „ В контракта да се впишат правата за приемане на компенсации, размера и по какви процедури се получават тези пари от ощетените клиенти”, сподели Манолова. Тя добави, че би трябвало да има гаранции за непрекъснатост на подаването на електрическа енергия към клиентите от доставчиците.

Втората рецензия на Манолова е за неналичието на гаранции за приемането от клиентите на понятен фактури с ясно и транспарантно образуване на всички съставни елементи на цената – отговорности към обществото, мрежови услуги, Данък добавена стойност, данък и други При смяна на тези цени доставчиците би трябвало да са длъжни да уведомят документално клиентите си за новата цена, настоя Манолова, само че това не е планувано в контракта на този стадий.

Третата рецензия на Манолова бе за неналичието на уредба какво става, в случай че не се реализира извънсъдебно съглашение при положение на спор сред дребната компания и доставчика й на ток. „ Не е планувана правосъдна процедура за това, а трябва”, безапелационна бе Манолова.

Тя бе сериозна, на четвърто място, и към периода от 30 дни, който КЕВР е планувал за инспекции по претенции и тъжби на клиенти. „ Ако клиентът не е удовлетворен от услугата или я оспорва и желае сходна инспекция, този период би трябвало да е до 10 дни, а не цялостен месец”, аргументира се Манолова.

В умозаключение тя заяви, че ще изпрати неотложно предложенията си за корекции в типовия контракт, направен от КЕВР, за клиентите, които остават на досегашния си снабдител, в границите на процедурния период, с цел да може с влизането си в действие на процедурата по сключване от 1 септември той да съдържа тези клаузи за отбрана на клиентите. От четирите присъединили се организации в публичното разискване през днешния ден, единствено „ Изправи се.БГ” и Мая Манолова опазиха ползите на дребните компании, които ще излязат на свободния пазар на електрическа енергия, а не на стопански мощните снабдители на ток.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР