Предстои Столичната община да реши дали да въведе нощен градски

...
Предстои Столичната община да реши дали да въведе нощен градски
Коментари Харесай

Столичната община обмисля дали да въведе нощен градски транспорт, "Спаси София" събира подписи

Предстои Столичната община да реши дали да вкара нощен градски превоз. По-късно ще бъдат избрани линиите, по които ще може да се пътува нощем. Цената на билета също ще бъде избрана по-късно, тъй като зависи от това какъв брой хора ще употребяват услугата. Това споделя зам.-кметът на София по превоз Евгени Крусев пред " Дневник ".

През юли " Спаси София " стартира да събира подписи в поддръжка на концепцията, за която работи от дълго време. Досега към 26 хиляди жители са се подписали " за " нощен превоз. Подписката ще продължи и в първата седмица на октомври, споделиха от " Спаси София " за " Дневник ".

От организацията оферират 7 линии, които обезпечават връзка от центъра на София до крайните точки на града в кварталите " Бояна ", " Гоце Делчев ", " Студентски град ", " Младост ", " Дружба ", " Враждебна ", " Орландовци ", " Надежда ", " Обеля ", " Люлин ", " Западен парк " и " Овча купел ".

По думите на Крусев Центърът за градска подвижност е почнал изследвания за опциите за въвеждане на услугата. Направено е социологическо изследване. Целта е да се ревизира какъв брой хора биха употребили градски превоз през нощта, какъв брой постоянно биха го правили и каква цена са склонни да заплащат по тази причина. Цената ще зависи от това какъв брой хора ще се возят нощем, като колкото са по-малко, толкоз ще бъде по-скъп билетът.

Евгени Крусев споделя, че едвам откакто общината вземе решение за въвеждане на нощен превоз ще стартират диалози с транспортните оператори кои линии биха покрили най-вече от основните точки в града и биха били най-удобни за жителите.

Наземният градски превоз в София се обслужва от две общински и четири частни сдружения, като на всяко едно от тях Столичната община заплаща всяка година на база изминати километри. " Столичен електротранспорт " обслужва трамваите и тролеите, а автобусните линии са разпределени сред общинското сдружение " Столичен автотранспорт " със 70 линии, частните " Карат-С " с 15, " МТК Гроуп " със 17 и " Еридан транс ", която обаче обслужват единствено линия 260.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР