Предстои създаването на специален "Зоотелефон" по модела на 112, на

...
Предстои създаването на специален "Зоотелефон" по модела на 112, на
Коментари Харесай

Създават зоотелефон за сигнали при насилие над животни

Предстои основаването на специфичен "Зоотелефон " по модела на 112, на който да се подават сигнали за принуждение по отношение на животни. Това заяви БНР, цитирайки контрольор Камен Николов от бранш "Зоополиция и кинология " към Министерство на вътрешните работи.

По време на визитата си в Пловдив той подсети, че насилието към животните е закононарушение, за което у нас има специфичен закон с тежки наказателни сформира, в това число дългогодишо отнемане от независимост.

По негови думи обществото става все по-чувствително към тематиката.

Хората са все по-отговорни и демонстрират непоносимост към сходни издевателства, уточни контрольор Николов. В поддръжка на думите си той се базира на статистиката от последните пет години. Николов посочи, че до момента в който през 2014 година са били регистрирани 178 случая на принуждение над животни, то през 2018 година сигналите към този момент са били 349.

Той обаче изясни, че с цел да се задейства новата зоополиция, не е задоволителна единствено обява със фотография в обществените мрежи, а би трябвало да се подаде формален сигнал.

Според доктор Надежда Мечева от фондация "Четири лапи " точно в това се състоял главният проблем, защото хората отказвали да свидетелстват при следствието на закононарушенията против животни. По мнението на анализатори това се дължи на към момента тромавата административна процедура, която постоянно отхвърля очевидците от цялостно подпомагане.

Източник: news.bg
Снимка: iStock
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР