Предстои създаването на смесена комисия по икономическите въпроси между България

...
Предстои създаването на смесена комисия по икономическите въпроси между България
Коментари Харесай

Саудитска бизнес делегация проучва българския пазар

Предстои основаването на смесена комисия по икономическите въпроси сред България и Саудитска Арабия, както и разкриването на наша Служба по търговско-икономическите въпроси при откриването на българско посолство в Рияд. Ще бъде подписано и съглашение за взаимосътрудничество сред Българска организация за вложения и Агенцията за вложенията на Саудитска Арабия. Това стана ясно от среща на министъра на стопанската система Емил Караниколов с представители на саудитска бизнес делегация.

По време на срещата министър Караниколов показа България като атрактивно място за правене на бизнес, с положителни изискванията за привличане на вложения и редица ограничения за тяхното поощряване, чрез ускорени административни услуги, финансова поддръжка за инфраструктура и образование на личния състав, както и пакет от насърчителни ограничения за предпочитани капиталови планове. Той обърна особено внимание на опциите за вложения в съществуващите индустриални зони в България, оперирани от Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

По рано денем заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев взе участие в откриването на Българо-саудитски бизнес конгрес, проведен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

„ Силен знак за развиването на българско-саудитското икономическо съдействие, е, че това посещаване на предприемачи се осъществя директно след визитата в Рияд, в края на ноември 2017 година, на формалната българска делегация, водена от министър-председателя на Република България “, сподели Александър Манолев. Според него измежду значимите послания по време на срещите в Рияд е било потребността от образуване на повече срещи сред бизнеса от двете страни. „ С провеждането на днешния конгрес единствено три месеца по-късно, виждаме, че това е било освен благопожелание, а съответна цел, която към този момент започваме да осъществяваме “, акцентира той.

Зам.-министърът изрази вяра срещите сред бизнеса от двете страни да доведат и до съответни контракти и стартирането на нови взаимни планове. „ Защото сигурно имаме доста огромен необработен капацитет – през годините стокообменът ни варира към 100 млн. щ. д. Но с повече сходни начинания и с реципрочните дейности сред двете държавни управления, съм уверен, че можем да го увеличим доста в идващите години “, съобщи той.

Саудитската делегация се управлява от Мунер Бин Саад, заместник-председател на Съвета на Саудитските търговско-промишлени покои – най-голямата бизнес организация в Саудитска Арабия, в която членуват болшинството от едрите компании от арабската страна. На посещаване в България са и представители на бизнеса от секторите туризъм, хранително-вкусова индустрия, опазване на здравето, химическа промишленост, ИТ, електроника и връзки, и други В програмата им са планувани срещи с Българската организация за вложения, посещаване на индустриална зона Божурище и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР