Предстои РИОСВ - Перник да започне най-тежката процедура по отнемане

...
Предстои РИОСВ - Перник да започне най-тежката процедура по отнемане
Коментари Харесай

След цели пет нарушения ще бъде отнето разрешително на фирма за съхранение на отпадъци

Предстои Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник да стартира най-тежката процедура по лишаване на разрешителното на " Феникс - Дупница ", ООД .
Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос от народния представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Манол Генов по отношение на пожара при предпазване на боклуци в сервитута на автомагистрала " Струма " ".
Манол Генов попита дали са осъществявани инспекции на обекта, правени ли са наставления и има ли установени нарушавания и наложени санкции, както и какви ограничения ще предприеме Министерство на околната среда и водите.
От своя страна министър Нено Димов отговори, че сдружението в Дупница има позволение за действия по отнасяне на боклуци, издадено от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник според наредбите на Закона за ръководство на отпадъците.
" С разрешението за две площадки сдружението може да прави действия по авансово отнасяне на боклуци и действия по приемане и предпазване на боклуци по авансово отнасяне на боклуци и действия по приемане и предпазване на боклуци. Извършените действия са с боклуци от черни и цветни метали,излезли от приложимост моторни транспортни средства, негодни за приложимост акумулатори, батерии излезли от приложимост, електрическо електронно съоръжение ", изброи още министърът.
" За интервала 2018 до месец август 2019 година от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник са осъществени общо 5 инспекции на сдружението . За установени нарушавания от инспекцията са подхванати следните административно- наказателни ограничения.
През месец март 2018 година е открито, че не се води отчетност . Издадено е наказателно разпореждане в размер на 2000 лева, наказателното разпореждане е влезнало в действие.
През месец ноември 2018 година е установено предпазване на неопасни боклуци на неразрешено за това място. Издадено е наказателно разпореждане в размер на 5000 лева Към сегашния миг наказателното разпореждане е в правосъдна процедура.
През месец май 2019 година е осъществена планова инспекция, при което открито предпазване на боклуци на неразрешено за това място . На сдружението е обещано наставление за пренасяне и разчистване на всички боклуци, ситуирани отвън позволените на сдружението площадки със период 31 юли 2019 година Дружеството е поискало удължение на периода, само че не е получило позволение.
Установени са две нарушавания: първо несъблюдение на предписанието за разчистване на отпадъците, обещано при миналата инспекция от месец май и запазване на боклуци за неразрешено за това място . За тези две нарушавания са формирани 2 акта. Собственикът е отказал да ги получи. Съгласно Закона за административните нарушавания и санкции двата акта са връчени посредством Община Дупница, която е съумяла да му ги връчи на 3 септември тази година. След периода за обжалване следва издаването на наказателни разпореждане.
С цел попречване и премахване на нездравословните последствия за околната среда, вследствие продължаващата активност по запазване на отпадъците, от способният орган Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник е издадена заповед на 11 септември, с която на сдружението е наложена насилствена административна мярка и предписало всички индустриални неопасни боклуци, които се съхраняват на неразрешени за това място и тук-там, неотговарящи на нормативните условия да бъдат отстранени до 15 октомври тази година и да се подхващат дейности за възобновяване качеството на околната среда в период до 30 октомври тази година ", посочи още министърът.
Той изясни, че според условията на Закона за ръководство на отпадъците способният орган лишава издаденото позволение, когато за три години са осъществени административни нарушавания, за които лицето е било осъдено два пъти с влезнало в действие наказателно разпореждане .
" В тази връзка след привършване на правосъдната процедура по издаденото наказателно разпореждане по инспекцията от месец ноември 2018 година Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник ще стартира най-тежката процедура по лишаване на разрешителното на " Феникс - Дупница ", ООД.
Съгласно наредбите за Закона за ръководство на отпадъците и Закона за пътищата, притежателите на терени дават отговор за почистването от боклуци. В тази връзка Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник е издало две наставления.
Едното на община Дупница до 19 септември да в профил отпадъците от терени, които са общинска частна благосъстоятелност и на регионалното пътно ръководство до 2 септември. От Областно пътно ръководство - Кюстендил имаме информация, че предписанията са изпълнени ", добави министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР