Предстои реставрация на 130-годишната Екимджиева къща в Оряхово, която е

...
Предстои реставрация на 130-годишната Екимджиева къща в Оряхово, която е
Коментари Харесай

Реставрират 130-годишната Екимджиева къща в Оряхово

Предстои реституция на 130-годишната Екимджиева къща в Оряхово, която е със статут на архитектурно-строителен монумент на културата, излиза наяве от съобщение на локалната администрация.
Прогнозната стойност на ремонта е 1,2 млн. лева с Данък добавена стойност. Той включва фасадна реституция, реорганизация и консервация. Ще се подменят покривната структура, комините, улуци, корнизи, обшивки, водосточни тръби, прозорци, порти, мазилки, стъпала, балкони и така нататък
Сградата е със смесена благосъстоятелност. Първият етаж е на общината, а вторият – на частни лица. 
Родът на хората, поръчали да бъде издигната къщата, е от Тетевен. За начало на градежа се води интервалът 1986-1900 година
Първият от рода, заселил се в Оряхово, е Мартин Милев. Негови потомци са Петър Дилов и Тодор Екимджиев, които занимавайки се с търговия, вземат участие интензивно в икономическия живот на Оряхово в това време.

Изнасяли са най-много кожи и пашкули, имали са огромни хранилища и магазини, имали са личен транспортен съд и шлепове. Произвеждали качествени виновност и обособено на първия етаж на къщата представително за времето си заведение било захранвано със лично вино.
Потомък на рода, обитавал тази представителна за всички времена сграда, е днешният проектант Тодор Дилов (син на Тодор Дилов и Дица Екимджиева).
Къщата е част от обемно-пространственото решение на площад „ Дико Илиев “. Намира се покрай постройката на общината.
В сутерена има автентично помещение за запазване на коняк- издълбана в ската хемисфера с в допълнение укрепен таван. На първо и второ равнище са били ситуирани големи бъчви с отлежали виновност, останали са следи от структура за тях.
Част от финансирането е обезпечено с разпореждане на Министерски съвет от декември месец на стойност 250 000 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР