Предстои появата на нов електрически muscle car, но той може

...
Предстои появата на нов електрически muscle car, но той може
Коментари Харесай

Електрическият Dodge Charger: Всичко, което знаем

Предстои появяването на нов електрически muscle car, само че той може да има и другар с мотор с вътрешно горене. Последният Dodge Charger с Hemi V8 слезе от индустриалната линия предходната година, само че това не е краят на именитата марка. На път е последващо потомство на модела, предвещано още през 2022 година с концепцията Charger Daytona SRT EV.

Електрическото задвижване е доказано, само че огромният въпрос е дали Dodge ще предложи версия с мотор с вътрешно горене.

Понастоящем информацията за идващия Charger е комбинация от публични детайлности и клюки. Но сигурно има задоволително информация, с цел да се очертае много ясна картина на това, което се приготвя. Ето какво знаем досега за Dodge Charger през 2025 година

Какво се крие под капака?

Нека преминем напряко към въпроса „ за милион $ “. Да, доказано е съществуването на напълно електрическо задвижване, макар че към момента не са известни детайлности за съответните конфигурации. 

Потвърдена е извънредно мощна 800-волтова електрическа версия, наречена Banshee, като този автомобил би трябвало да е със задвижване на всички колела и мощ над 800 к.с. – евентуално даже близо 900 к.с. 

След дебюта през август 2022 година Dodge отиде на SEMA с алена версия на концепцията и разгласи девет евентуални разновидността на задвижване за серийния модел, в това число три разнообразни равнища за Banshee.

В тази връзка Dodge загатна и 400-волтова „ базова версия “ с 455 к.с. и голям брой други равнища на мощ, ситуирани под Banshee, които доближават 670 к.с. Струва си обаче да повторим, че Dodge декларира, че това са евентуални мощности за електрическите модели.

И също по този начин не преглежда по-„ слабите “ модели на Charger, които не са разновидности с фокус върху продуктивността. Така че отвън електрическия задвижващ елемент със съперничеща на Hellcat трансформация Banshee, Dodge не е удостоверил съответни данни.

Това се отнася и за вероятните мотори с вътрешно горене за идващия Charger. Нещата са изключително забавни на този фронт, тъй като Dodge в началото разгласи, че идващото потомство Charger ще бъде единствено електрическо, точка. Но слуховете продължаваха да се носят, че електрическият автомобил ще съжителства с бензинови мотори, а точно с 3,0-литровия редови шестцилиндров мотор „ Hurricane “ с два турбокомпресора, който сега се предлага в колите Ram и Jeep.

Така купувачите на Charger биха могли да получат алтернатива за бензинов мотор с мощ 500 к.с., а Dodge би могъл да се конкурира с Ford Mustang и неговия пълнозвучен V8.

Когато от Motor1 се свързват с представител на Dodge по отношение на тези клюки за задвижване с мотор с вътрешно горене за идващия Charger, отговорът мина от изрично „ не “ към „ без коментар “. Приемете го както желаете.

Как наподобява той?

В старите времена Dodge Charger беше машина с две порти и Charger Daytona SRT EV Concept допуска, че новият модел ще се върне към този формат. По време на дебюта си автомобилният производител загатна, че концепцията е покрай индустриален стадий, а скорошният тийзър подсказва, че тя може да е доста близка до концепцията.

Въпреки това, защото слуховете за задвижване с вътрешно горене не престават да се популяризират, сигурно е допустимо версия с друг дизайн да съпровожда EV разновидността.

Наред с други неща, монтирането на надлъжен мотор под скъсения похлупак на концепцията и вентилирания нос наподобява много предизвикателно.

Каквото и да има (или да няма) под капака, чакаме раздвижен дизайн на лифтбек с необятна диря и висока “линия на колана ”. Отвътре концепцията се отличава с необятно арматурно табло, не по-различно от това на сегашния Charger, оборудвано с цифрови екрани за лидера и информационно-развлекателната система, които основават минималистичен дизайн. Освен това Charger ще има две нови емблеми върху екстериора си.

Как звучи?

Това не е измама. Dodge направи талази при дебюта на Charger Daytona SRT EV със звука на камерния си шумозаглушител Fratzonic. Автомобилният производител съобщи, че електронният звук идва от система, която изтласква „ звука на продуктивността през усилвател и резонансна камера, ситуирани в задната част на автомобила “.

При стартирането на пазара той имаше несъмнено футуристичен звук, който не приличаше на концепцията за свръхестествения автомобил на Dodge, употребена във кино лентата „ Рейф “ от 80-те години на предишния век, само че основният изпълнителен шеф на Dodge Тим Кунискис скоро съобщи, че fake изпускателната нотка е в развой на разработка.

На ревюто SEMA аленият концепт показва доста по-дълбок звук, по-близък до този на взривяващ се Hellcat V8. Но изводът е, че макар че е напълно електрически, има проекти новият Charger да звучи като мускулест автомобил, за положително или неприятно.

Как ще се споделя?

Разбира се, това ще бъде Dodge Charger, само че концепцията възражда и името Daytona. На ревюто SEMA Dodge изброи гореспоменатите равнища на мощ за електрическия автомобил, като всички те са с включено название Daytona. Означава ли това, че всички Charger-и са Daytona? 

Според непотвърдени клюки да, само че с измама. Всички електрически модели могат да бъдат Daytona, а моделите с мотори с вътрешно горене да употребяват единствено името Charger. Разбира се, това зависи и от това дали непотвърдените клюки за версия с мотор с вътрешно горене са правилни.

Кога ще дебютира и какъв брой ще коства?

Новият Dodge Charger би трябвало да дебютира към края на 2024 година, като ще започва като модел през 2025 година Не се загатва ценови диапазон, само че можем да ви кажем, че цената на заминаващия Charger стартира от към 35 000 $ в базово съоръжение с V6. Ако Charger с мотор с вътрешно горене се завърне със същия базов мотор, не е изключено цената да е под 40 000 $. Електрическите Чарджъри евентуално ще стартират от по-високи стойности, като върховата версия Banshee с AWD ще доближи (или надхвърли) шестцифрена сума.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР