Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между Министерството на регионалното

...
Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между Министерството на регионалното
Коментари Харесай

Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между България и Македония

Предстои сключване на Меморандум за съгласие сред Министерството на районното развиване и благоустройството на Република България и Министерството на локалното самоуправление на Република Македония. Той ще бъде подписан в нашата съседка като датата ще бъде конкретизирана в допълнение, оповестиха от пресслужбата на Министерство на регионалното развитие.

Министрите Петя Аврамова и Сухейл Фазлиу през днешния ден участваха на откриването на ремонтираната постройка на регионалната администрация в Благоевград. Тя е актуализирана по взаимния план „ Зелени здания за общо зелено бъдеще “ на регионалната администрация и Центъра за развиване на Източен регион за обмисляне, Република Македония. Проектът е финансиран с близо 400 хил.евро по програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония 2014-2020, на която Министерство на регионалното развитие е Управляващ орган, а Министерството на локалното самоуправление на Република Македония е партниращ орган.

Проектът цели да насърчи използването на енергийната успеваемост като инструмент за реализиране на стабилно развиване и възстановяване на качеството на живот в трансграничния район. Затова с изключение на реорганизация на постройките на Областна администрация – Благоевград и на Община Кочани, Република Македония, той включва създаване на тактика за стабилно енергийно обмисляне в Благоевград.

Граничните райони постоянно изпитват свои присъщи компликации и спомагателни провокации. Ето за какво ние използваме опциите на програмата да работим дружно като положителни съседи и да развиваме своя капацитет, освен с цел да подобрим привлекателността на територията, само че и да допринесем за повишение на качеството на работа и живот на хората от двете страни на границата, сподели по време на откриването министър Аврамова. Тя означи, че в продължение на шестте месеца от председателството на Съвета на Европейския съюз, България се е заела да работи в отговор на действителните потребности на европейските жители и да трансформира провокациите във благоприятни условия посредством поощряване на политиката на доближаване.

Министър Аврамова изрече своето удовлетворение от огромния интерес, на който се радва програмата за съдействие сред България и Република Македония. Големият брой претенденти по двете оповестени предложения за набиране на планови оферти – 375, демонстрира, че тя дава отлични благоприятни условия за институциите и организациите от трансграничния район да се оправят с общите провокации, уточни министърът.

По първата покана за набиране на планови оферти са подписани 48 контракта с обща стойност малко над 10 млн. евро. Втората покана за набиране на планови оферти е с бюджет близо 7 млн. евро. Предстои финансиране на още планове, които ще окажат трайно влияние върху трансграничната територия посредством основаване на солидни партньорства сред двете страни. Очаква се тяхното утвърждение до края на годината.

Министърът на районното развиване на Република Македония Сухейл Фазлиу уточни, че приоритет за страната му са положителните съседски връзки, което е доказано с подписването на контракта сред двете страни. Пътната инфраструктура е основен приоритет от най-високо равнище в държавното управление на Македония, тъй като граденето на мостове сред народите значи доближаването й с Европейски Съюз. Изграждането на положителни съседски връзки е единствената опция за района, сподели той.

В отговор на въпрос за построяването на тунел „ Железница “ министър Аврамова разяснява, че след оповестяването на отхвърли от подписване на контракт на компанията „ Джи Пи Груп “ процедурата за избор на реализатор продължава и не чака закъснение в строителството.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР