Предстои подготовката на нова процедура с по-прецизно подготвени параметри. Ако

...
Предстои подготовката на нова процедура с по-прецизно подготвени параметри. Ако
Коментари Харесай

Хеликоптери в далечината

Предстои подготовката на нова процедура с по-прецизно готови параметри. Ако има воля и последователност на институциите, забавянето може и да не е съдбовно. Държавният оператор " България хели мед сървиз " действа и има подготвеност да стартира работа с хеликоптер чартърен.
България може да се забави още с построяването на лична система за въздушна здравна помощ, откакто поръчката за доставка на хеликоптери се провали през предходната седмица. Страната ни е единствената в Европейски Съюз, която не разполага с летателни апарати, които да извършват задачи по транспорт на пациенти в сериозни обстановки, лекарски екипи, трансплантации и избавяне в труднодостъпни местности . Малката разтуха към този момент е, че сега тече поръчка за наемане на хеликоптер (виж карето), който да се употребява, до момента в който бъдат купени и доставени лични. За тях обаче следва приготовление на нова процедура, което ще удължи периода за доставката им.
Един снабдител, само че и безценен
Обществената поръчка за пазаруване на 6 броя медицински хеликоптери завърши без резултат и без определен реализатор. Министерството на здравеопазването я приключи, защото се е явил единствено един претендент, а цената му е над минимално оповестената. " Подадената от участника оферта не дава отговор на поставените от възложителя условия офертите да не надвишават оптималния финансов запас на възложителя ", се показва в решението на възложителя по процедурата.

Поръчката беше оповестена в средата на юли, а документи по нея можеха да се подават до края на септември. Средствата за пазаруването на 5 от хеликоптерите са планувани и обезпечени по Плана за възобновяване и резистентност, а един по Оперативна програма " Регони в напредък ". Общата поръчка беше на стойност 102.5 млн. лева без Данък добавена стойност.
Реклама
Единственият явил се претендент по поръчката е италианската компания Leonardo SpA, която в своята оферта е предложила цена за шестте машини 123.3 млн. лева без Данък добавена стойност, надвишавайки заданието на поръчката. По проект първият хеликоптер трябваше да бъде доставен през декември 2023 година, а до април 2026 година и последният, или най-малко година след избора на снабдител. Сега ще се приготвя нова процедура, като точно забавянето й може да удължи процеса.

Изграждането на системата за незабавна помощ по въздух беше оповестена като приоритет на постоянното държавно управление на Кирил Петков, което сътвори и нова държавна компания, която да бъде оператор по активността - " България хели мед сСървиз " ЕАД - София. Това е държавният авиационен оператор, който ще реализира активността по HEMS. За негов началник беше назначен Георги Гвоздейков.

Пред " Капитал " Гвоздейков съобщи, че " няма нищо трагично в прекратяването на тази процедура ". " Ще бъдат прецизирани условията, ще бъдат съобразени предложенията на претендента и ще бъде направена нова процедура, която даже да разреши явяването на повече претенденти ", сподели Гвоздейков. От формалното известие на Министерството на здравеопазването, което движи поръчката, оповестиха, че се образува работна група, която да " прегледа параметрите на поръчката и според от евентуалните опасности при положение на нужда да предложи и промени в изискванията на процедурата ".

Пред bTV Гвоздейков разгласи, че това ще отнеме към месец. От пресцентъра на Министерство на здравеопазването обаче не се ангажираха пред " Капитал " с съответен период и показаха: " Техническата спецификация и остойностяването в новата поръчка зависят от скоростта на работа на особено назначената от служебния министър работна група, която да приготви параметрите на новата поръчка за хеликоптери за незабавна помощ. "
Реклама
Новосъздадената работна група ще включва специалисти от всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни транспортни средства - Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд " Въздушно наблюдаване " към Главна дирекция " Гранична полиция " на Министерство на вътрешните работи, държавно дружество " Ръководство на въздушното придвижване ", Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " и други.

" Проектът ще се случи, по него се работи, действа и държавната конструкция, ще бъде готова нова поръчка, с цел да дава отговор на условията на производителите и по този начин да се продължи активността по създаване на HEMS услуга ", съобщи за " Капитал " Гвоздейков. Според него още процесът по основаване на въздушна помощ е дълъг, а в България той стартира от нулата.
Георги Гвоздейков беше назначен за изпълнителен шеф на основаното държавно сдружение " България хели мед сървиз " Фотограф: Юлия Лазарова С мотивация и последователност
Дълги година неналичието на ясна визия за това по какъв начин ще бъде построено хеликоптерното избавяне, незадоволителните средства, както и съществуващите от години проблеми в координацията сред незабавната помощ, пожарната и полицията бяха причина планът да не може да се случи. Няколко опита в годините за отделянето на средства в бюджета на страната за пазаруване на медицински хеликоптери оставаха без триумф.

През тази година постоянното държавно управление на Кирил Петков разгласи построяването на системата за приоритет и поръчката за хеликоптери беше придвижена бързо. Сега процесът е в ръцете на служебното държавно управление, като не би трябвало да се подценяват фактори като идните празници и евентуални избори при започване на идната година. Те обаче не биха били проблем пред техническата работа по нея, която може да продължи. Ако новата поръчка бъде оповестена до пролетта, забавянето в действителност може и да е нищожно. Или скоростта и напредването ще зависи от приемствеността и мотивацията на институциите това да се случи допустимо най-бързо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР